20.07.2024
България Култура и изкуство

Почитаме Св. Анна

Днес българската православна църква отбелязва деня на Св. Анна. Според библията Св. Анна е майката на Дева Мария. На Зимна Св. Анна църквата чества нейното зачатие.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от св. Андрей Критски – автор на църковни молитви и химни. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:

„Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше.“

Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:

на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители – свв. Иоаким и Анна;

на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна;

на 25 юли – денят на успението (смъртта) й.

Related posts

Задържаха за втори път заподозрян, че е получил милиони за „Хемус”

Дани Тренчева

Проверяват висши служители на ГДНП за работата им по случая „Булгаргаз”

Дани Тренчева

Още 38 млн.лв. за отстъпката от 25 ст. на горивата

admin

Лятна Света Анна е

admin

Прогноза за времето

admin

Днес отбелязваме зимния Симеоновден

admin

Leave a Comment