08.06.2023
България Култура и изкуство

Почитаме Св. Анна

Днес българската православна църква отбелязва деня на Св. Анна. Според библията Св. Анна е майката на Дева Мария. На Зимна Св. Анна църквата чества нейното зачатие.

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария.

Още от началото на VII век за него има написан специален текст и беседа от св. Андрей Критски – автор на църковни молитви и химни. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна:

„Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше.“

Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.

Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:

на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители – свв. Иоаким и Анна;

на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна;

на 25 юли – денят на успението (смъртта) й.

Related posts

Днес почитаме Възвесение Господне! Честит Спасовден!

admin

Радев свиква КСНС през януари

Дани Тренчева

31-годишният Марио Иванов Стоянов улови Богоявленския кръст в село Крупник

Дани Тренчева

Николай Денков: Шансовете за кабинет зависят от това има ли какво да ни обедини отново

admin

Алибегов: Няма да затворим заведенията в полунощ, няма да се дадем без битка

Дани Тренчева

Минеков: Връщаме си собствеността. ГЕРБ: Ще съществуваме и без помещение

Дани Тренчева

Leave a Comment