08.12.2023
България Култура и изкуство

Почитаме Свети пророк Авакум и Преподобните Йоан и Андрей

На 2 декември Светата църква си спомня за Свети пророк Авакум и за Преподобните Йоан и Андрей.

Свети пророк Авакум живял 650 години преди Рождество Христово, предсказал бедствията, които щели да постигнат Юдея. И действително, халдейският цар Навуходоносорк превзел Йерусалим, разрушил храма и откарал в плен много юдеи.

„Докога, Господи, ще викам, и Ти не ще чуваш, ще викам към Тебе за насилието, и Ти не ще избавяш? – се обръща към Бога Авакум, измъчван душевно поради нечестието на своя народ. – Защо ми даваш да виждам злодейство и да гледам нещастие?“ (Авак. 1:2-3).

По предание пророк Авакум умрял в дълбока старост.

Преподобните отци Йоан, Ираклемон, Андрей и Теофил от град Оксирих, Египет, били деца на родители християни. От ранна възраст те се упражнявали в четене на душеспасителни книги, а след това, водени от желанието да водят богоугоден живот, се отдалечили във вътрешната пустиня на своята страна, където били наставлявани от Бога.

Там, в пустинята, те срещнали един свят мъж, достигнал дълбока старост, и живели с него, ползвайки се от духовните му поучения, една година. Когато този мъж починал, те останали на същото място и в продължение на шестдесет години водели подвижнически живот, спазвайки строг пост. Хранели се с диви плодове и пиели вода, но и това приемали само два пъти в седмицата. В делничните дни те се разделяли и всеки прекарвал времето си уединено в околните планини и пещери; в събота и неделните дни се събирали и заедно възнасяли благодарение на Бога, при което се удостоявали със свето Причастие от Божествен ангел, и така починали с мир.

Related posts

Върховните съдии издигнаха трима свои колеги за зам.-председатели на ВКС

Дани Тренчева

Инфекционист: В началото на януари ни очаква пик на заболеваемостта

Дани Тренчева

С минута мълчание започна заседанието на Министерския съвет

Дани Тренчева

Разследване за тероризъм във връзка със сигналите за бомби в редица училища в страната

admin

Прогноза за времето

admin

АПИ за състоянието на пътищата в страната

admin

Leave a Comment