23.01.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Поскъпване на междуградските превози в Благоевград

Заради по-скъпите горива постепенно се увеличават и цените на билетите за междуградските превози в Благоевградска област. Превозвачи предвиждат и ново вдигане на цените до няколко месеца.

Горица Шушкова е на 68 години, налага ѝ се да работи и всеки ден пътува от село Бараково до града. Двупосочният билет до Благоевград и обратно ѝ струва 3 лева на ден. Жената казва, че ще трябва да се лиши от някои хранителни продукти, за да може да си позволи да пътува, ако цените продължат да се покачват.

„До Кочериново с 40 стотинки, до Пороминово има увеличение с 50 – 60. На село живея, гледам си градинка, не купувам зеленчуци, отглеждам си ги и ходя и на работа и това е спасението. Аз съм пенсионерка, но работя, иначе не мога да издържа, в никакъв случай“, споделя Горица Шушкова.

Част от транспортните фирми в Благоевград все още не са повишили цените на билетите за междуградските превози, защото се опасяват, че, ако го направят, ще изгубят голяма част от пътуващите. Други превозвачи обаче казват, че не могат да задържат старите цени.

„Ще се наложи да се увеличат цените поне с 10%, цените са много динамични, от днес за утре се вдигат, горивата с по 5 – 10 стотинки на литър, даже и повече, пътници няма, автобусите се движат всеки ден и така е много трудно. В 20 местни автобуси возим по един-двама човека, много рядко да се напълни автобусът на 50%“, заяви Ангел Рашков, собственик на транспортна фирма.

„Най-вероятно от пандемията се притесняват и избягват пътуванията, така или иначе няма много, но, ако се вдигнат цените, ще са още по-малко пътниците“, каза още Венцислав Ваклев, началник автогара Благоевград.

Ако мерките около пандемията се затегнат, а повишението при цените на горивата продължи, много фирми за пътнически превози може да фалират, признават превозвачи.

Източник: БНТ

Снимка: БНТ

Related posts

Община Благоевград поставя нови паркови кошчета в центъра на града

Дани Тренчева

Над 135 хил. души в област Благоевград вече са ваксинирани срешу COVID – 19, от тях 13 хил. са с бустерна доза

Дани Тренчева

Децата от група „Хлапета“, филиал Брежани на ДГ „Радост“ пресъздадоха празника „В очакване на Нова година“

Дани Тренчева

Учниците в община Петрич с онлайн уроци още една седмица

Дани Тренчева

Мъж е с изгаряния след токов удар в Разлог

Дани Тренчева

В село Брежани запалват коледните светлини и посрещат Дядо Коледа на 18 декември

Дани Тренчева

Leave a Comment