20.08.2022
Uncategorized

Получаваме компенсация, ако пренасрочат полета ни за по-ранен час

Пътниците в Европа трябва да получават компенсации от авиокомпаниите, не само когато полетите закъсняват, но и когато биват пренасрочени за по-ранен час, постанови днес Европейският съд, цитиран от Ройтерс.

Според съда полетът може да се счита за отменен, ако е издърпан с повече от час по-рано. Съдиите обосновават решението си с аргумента, че така пътниците са подложени в същата степен на неудобство, както и при закъснение, и трябва набързо да променят плановете си или да изпуснат полета.

По силата на правилата в ЕС пътниците могат да претендират за компенсации, ако полетът им бъде отменен по-малко от 14 дни преди пътуването, пристигне с над три часа закъснение или им бъда отказано да се качат на борда поради препълване на капацитета, посочва Ройтерс. Компенсациите варират от 250 до 600 евро в зависимост от разстоянието на полета с възможност за намаляване наполовина, ако авиокомпанията даде възможност на пътника да смени полета и така да намали закъснението.

Делото стигна до Европейския съд от съдилища в Австрия и Германия, където са били заведени дела срещу „Азуреър“ (Azurair), „Корендон еърлайнс“ (Corendon Airlines), „Остриън еърлайнс“ (Austrian Airlines), „Юроуингс“ (Eurowings) и „Лаудомоушън“ (Laudamotion), която сега е собственост на „Райънеър“ (Ryanair).

Източник: NOVA

Related posts

Важни дати за учениците от VII и X клас

admin

Хладно, облачно и дъждовно ще е времето днес

admin

Европейската прокуратура и КПКОНПИ подписаха споразумение за сътрудничество

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 16 февруари 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 16 март

admin

Дневен хороскоп за 22 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment