24.04.2024
Uncategorized

Получаваме компенсация, ако пренасрочат полета ни за по-ранен час

Пътниците в Европа трябва да получават компенсации от авиокомпаниите, не само когато полетите закъсняват, но и когато биват пренасрочени за по-ранен час, постанови днес Европейският съд, цитиран от Ройтерс.

Според съда полетът може да се счита за отменен, ако е издърпан с повече от час по-рано. Съдиите обосновават решението си с аргумента, че така пътниците са подложени в същата степен на неудобство, както и при закъснение, и трябва набързо да променят плановете си или да изпуснат полета.

По силата на правилата в ЕС пътниците могат да претендират за компенсации, ако полетът им бъде отменен по-малко от 14 дни преди пътуването, пристигне с над три часа закъснение или им бъда отказано да се качат на борда поради препълване на капацитета, посочва Ройтерс. Компенсациите варират от 250 до 600 евро в зависимост от разстоянието на полета с възможност за намаляване наполовина, ако авиокомпанията даде възможност на пътника да смени полета и така да намали закъснението.

Делото стигна до Европейския съд от съдилища в Австрия и Германия, където са били заведени дела срещу „Азуреър“ (Azurair), „Корендон еърлайнс“ (Corendon Airlines), „Остриън еърлайнс“ (Austrian Airlines), „Юроуингс“ (Eurowings) и „Лаудомоушън“ (Laudamotion), която сега е собственост на „Райънеър“ (Ryanair).

Източник: NOVA

Related posts

Дневен хороскоп за 22 февруари 2022

Дани Тренчева

Как шумът от фойерверките се отразява на животните

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 23 февруари 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 27 декември 2021

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 4 март 2022

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 16 март

admin

Leave a Comment