13.04.2024
България

Подслонен от Гешев бивш шеф в МВР осъди министерството

 

Уволненият от Бойко Рашков шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков, когото главният прокурор Иван Гешев подслони като помощник във Върховната касационна прокуратура, осъди министерството. Административният съд в София прие, че той е освободен незаконно и отмени заповедта за уволнението му, показва проверка в съдебните регистри.

Заповедта за Банков беше издадена от Бойко Рашков по времето, когато той беше служебен вътрешен министър – миналия юли. Повод за уволнението станаха изказвания н Банков по адрес на Рашков. Дисциплинарната комисия прие, че с тях той е уронил престижа на МВР. Тогавашният шеф на „Вътрешна сигурност“ твърдеше, че му е оказван безпрецедентен натиск, за да бъде преназначен в Звеното за подпомагане на министъра. Определил е преназначаването си като „изчистване на неудобните служители“ и „терор“ от министъра.

Съдия Цветанка Паунова приема, че заповедта е издадена при съществено нарушение на правилата, което е накърнило правото на защита на Банков. Министърът не е изпълнил задължението си преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша Банков, или да приеме писмените му обяснения. По закон служителят трябва да се изслуша преди издаване на заповедта за налагане на дисциплинарното наказание, но след като служителят се е запознал с резултатите от извършеното разследване, със събраните материали и с направените заключения.

Само това нарушение е достатъчно, за да бъде отменено уволнението на Банков. Съдът обаче се спира и на неговото настояване, че изказванията му по адрес на министъра са израз на конституционното му право на изразяване на мнение. Дадените оценки засягат личността на министъра, а не уронват престижа на институцията МВР, пледира Банков. И съдът се съгласява с това.

Съдията пише в решението си, че при внимателен прочит на изявленията на Банков, се вижда, че то е лично срещу Рашков, а не срещу МВР. Уволненият дори казва, че в МВР работят честни и безпартийни държавни служители, и че „Вътрешна сигурност“ никога не е подслушвала политици. Освен това изявленията са направени от Банков в негово лично качество, а не в качеството му на директор на „Вътрешна сигурност“ и медиите са придали тежест на публикациите си, като са писали, че Банков е шеф на дирекцията.

Изказаното мнение не само не противоречи на моралните и етичните норми, ами и е защитено от Конституцията, аргументира се още съдът. И допълва, че ако правата и доброто име на министъра са накърнени, тогава може да бъде водено дело за обида и клевета.

Решението на съдия Паунова не е окончателно и може да се атакува от МВР пред Върховния административен съд. В съдебните регистри няма данни това да е сторено.

Междувременно Стефчо Банков стана прокурорски помощник във върховната прокуратура и според следователя Бойко Атанасов работи лично с бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Цацаров се върна във върховната прокуратура, след като подаде оставка като председател на КПКОНПИ и след това оглави новосъздадения ѝ Девети отдел.

 

Източник: СЕГА

Related posts

Разследват автоинструктор заради подправени документи

Петър Петров

НИМХ: Протестът ни не е манипулиран и политически ангажиран

Дани Тренчева

Парламентът задължи правителството да докладва за състоянието на оградата по границата

Дани Тренчева

Нинова: Засега мобилните оператори не могат да вдигат цените

Дани Тренчева

ЦИК: „Мъртвите души“ са малко. Но избирателите са колкото цялото население

Дани Тренчева

Почина 6-годишното дете, пребито с метална тръба от дядо си

Дани Тренчева

Leave a Comment