13.07.2024
България Темида

Погребалният агент-измамник остава в ареста заради риска от общественото недоволство

Погребалният агент, който е мамил близки на починали и вместо кремация, заравял незаконно останките в плитки гробове, остава в ареста.

А един от мотивите, с които съдия Снежина Колева от Софийския градски съд отказа да го освободи, е, че общественото недоволство по случая може да го подтикне да се укрие.

51-годишният Георги Eнев е собственик на траурна агенция и е обвинен за измама (по чл. 209, ал. 1 НК) с незаконни погребения на възрастни хора.

До момента са открити 13 тела, заровени в района на село Клисура – все на починали, чиито близки са платили за кремация.

Първата инстанция – Софийският районен съд, задържа Енев под стража, но той поиска по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за болната си майка.

СГС обаче прие, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Енев е съпричастен към извършеното престъпление, както и че има опасност да се укрие. Съдията изтъкна, че опасността от укриване се извежда от характеристиките на самото престъпление, а общият фон на засегнатите други обществени отношения индикира завишена обществена лична опасност.

След като се разбра за измамата с фиктивните кремации, десетки близки на починали, използвали услугите на погребалната агенция на Енев започнаха да търсят информация от крематориуми дали имат данни за техните случаи или и те са станали жертви на схемата.

Related posts

От къде идва млякото ни

admin

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Кирил Петков съди Бойко Борисов за 500 000 лева

admin

Отпускат 2,3 млн. лв за реконструкцията на Зографския манастир

Дани Тренчева

Румен Радев: Не съм се ръководил от скандала с Nexo

admin

Разходите за пенсии са нараснали с 1,8 млн. лв. спрямо 2020 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment