30.11.2022
България Темида

Погребалният агент-измамник остава в ареста заради риска от общественото недоволство

Погребалният агент, който е мамил близки на починали и вместо кремация, заравял незаконно останките в плитки гробове, остава в ареста.

А един от мотивите, с които съдия Снежина Колева от Софийския градски съд отказа да го освободи, е, че общественото недоволство по случая може да го подтикне да се укрие.

51-годишният Георги Eнев е собственик на траурна агенция и е обвинен за измама (по чл. 209, ал. 1 НК) с незаконни погребения на възрастни хора.

До момента са открити 13 тела, заровени в района на село Клисура – все на починали, чиито близки са платили за кремация.

Първата инстанция – Софийският районен съд, задържа Енев под стража, но той поиска по-лека мярка за неотклонение, за да може да се грижи за болната си майка.

СГС обаче прие, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Енев е съпричастен към извършеното престъпление, както и че има опасност да се укрие. Съдията изтъкна, че опасността от укриване се извежда от характеристиките на самото престъпление, а общият фон на засегнатите други обществени отношения индикира завишена обществена лична опасност.

След като се разбра за измамата с фиктивните кремации, десетки близки на починали, използвали услугите на погребалната агенция на Енев започнаха да търсят информация от крематориуми дали имат данни за техните случаи или и те са станали жертви на схемата.

Related posts

18 години лишаване от свобода за акушерката Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на новородено дете

Дани Тренчева

Прогноза за времето 5 януари 2022

Дани Тренчева

За първи път в историята: Жена е избрана за председател на КС

Дани Тренчева

Служебното правителството решава удължаване на извънредната епидемична обстановка

Дани Тренчева

Прокуратурата възложи проверка на базата в Бояна

Дани Тренчева

Частична парализа и недостиг на кислород след райски газ!

admin

Leave a Comment