16.08.2022
Свят

Повече институции ще могат подават сигнали към Европейската прокуратура

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, информират от Министерството на правосъдието.

„След срещата ни на 10 юни Министерството на правосъдието предприе действия за разширяване на кръга от органи от Регламента за европейската прокуратура и за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления“, обясни министър Демерджиев. Той обърна внимание, че в резултат на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства – Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

„Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти“, каза още Демерджиев.

Лаура Кьовеши оцени високо усилията на екипа на Министерството на правосъдието по поставените през юни месец въпроси. „Това, че вие сте разширили начина на докладване е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро. В началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления“, коментира още европейският главен прокурор.

Демерджиев и Кьовеши обсъдиха и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура. Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание.

Related posts

Поредни сблъсъци в Казахстан, сградата на кметството в Алмати беше подпалена

Дани Тренчева

Училищата в Атина остават затворени заради лошото време

Дани Тренчева

Първа смъртен случай на заразен с Омикрон във Великобритания

Дани Тренчева

Гърция намали срока на зелените сертификати за преболедували

Дани Тренчева

Броят на заразените с коронавирус бележи значителен ръст в целия свят

Дани Тренчева

Украински власти: 21 убити в Суми, включително 2 деца

Дани Тренчева

Leave a Comment