25.06.2024
България

Пламен Данаилов: Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток

Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток. Това каза в ефира на „Твоят ден” зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. По думите му те няма да се видят на едно място, тъй като включват два отчетни периода.

„Всички небитови потребители на електроенергия, които са над 630 хиляди, както и битови такива на природен газ ще получат компенсации за месеците от декември до март. Схемата е трудна, тъй като всеки небитов потребител на ток трябва да бъде проверен, за да се изплати компенсацията. Битовите потребители на природен газ са около 137 хиляди, като също ще получат компенсациите си за този период. Това важи и за топлофикационните дружества”, обясни той.

Данаилов беше категоричен, че са предприети достатъчно адекватни мерки, които да отговорят на исканията на бизнеса.

„Със сметките за февруари месец ще се получи компенсацията от 75% с приспадане на сумата. За декември месец тя беше определена на 130 лева за мегават час, за останалите месеци тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лв.”, каза още той.

Във връзка с режимите на тока, които редица общини у нас бяха принудени да въведат, зам.-министърът обясни, че причината за това е основно в централизираното управление при предходни години.

Related posts

Депутатите създадоха 24 постоянни комисии в Народното събрание

Дани Тренчева

Откриват 3 пункта за евакуираните от Украйна българи

Дани Тренчева

КНСБ предупреди за протести, ако има 15% съкращения в администрацията

Дани Тренчева

Кацаров: Няма да има локдаун

Дани Тренчева

Жена е с опасност за живота, след като е блъсната на пешеходна пътека

admin

Жестока катастрофа в Благоевград

admin

Leave a Comment