29.11.2022
България

Пламен Данаилов: Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток

Близо 2 милиарда лева ще бъдат изплатените компенсации заради високите сметки за ток. Това каза в ефира на „Твоят ден” зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. По думите му те няма да се видят на едно място, тъй като включват два отчетни периода.

„Всички небитови потребители на електроенергия, които са над 630 хиляди, както и битови такива на природен газ ще получат компенсации за месеците от декември до март. Схемата е трудна, тъй като всеки небитов потребител на ток трябва да бъде проверен, за да се изплати компенсацията. Битовите потребители на природен газ са около 137 хиляди, като също ще получат компенсациите си за този период. Това важи и за топлофикационните дружества”, обясни той.

Данаилов беше категоричен, че са предприети достатъчно адекватни мерки, които да отговорят на исканията на бизнеса.

„Със сметките за февруари месец ще се получи компенсацията от 75% с приспадане на сумата. За декември месец тя беше определена на 130 лева за мегават час, за останалите месеци тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лв.”, каза още той.

Във връзка с режимите на тока, които редица общини у нас бяха принудени да въведат, зам.-министърът обясни, че причината за това е основно в централизираното управление при предходни години.

Related posts

Димитровден е – традиции и обичаи на празника

Дани Тренчева

Прокурор получи плик, съдържащ патрон и изрезки със заплашителни послания

admin

Разследват мъж за изнасилване, побой и опит за запалване на непълнолетно момиче

Дани Тренчева

Кирил Петков освободи шестима заместник-министри от длъжност

admin

Кацаров: Няма нужда от локдаун, мерките работят

Дани Тренчева

ПП: Ще се придържаме към коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Leave a Comment