29.03.2024
България

Петков свиква Съвета по сигурността

Съвет по сигурността при премиера Кирил Петков. Заседанието се свиква заради напрежението между Русия и Украйна, както и плановете на НАТО да укрепи източния фланг на Алианса.

Часове преди началото на съвета министър-председателят Кирил Петков заяви, че напрежението се покачва, но „в момента не дрънчи на война”.

Петков уточни, че корабите на НАТО в Черно море и самолетите, които идват към България, не са извънредна ситуация.

Въпреки това, председателят на Народното събрание Никола Минчев свика за утре извънредно заседание на парламента заради създалата се криза.

Часове преди Съвета за сигурност премиерът Кирил Петков гарантира, че напрежението между Русия и Украйна ще бъде обсъдено най-подробно. Акцент в разговорите със службите ще бъде и каква техника ще изпратят НАТО в България.

„Явно напрежението се вдига, всички това го виждаме, но не бих казал, че в момента дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига за съжаление, ние искаме деескалация. Ние ще бъдем, както съм казвал неведнъж, конструктивен партньор и съюзник в НАТО и Европейския съюз”, заяви Кирил Петков.

Занапред именно Съветът за сигурността ще е органът, който ще взима решенията по въпросите за национална сигурност.

„Аз съм сигурен, че ние ще вземем най-отговорната национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ и на всичките ни служби. Това е най-важното за нас – да сме сигурни, че решенията, които взимаме, са национално отговорни”, каза Петков.

За момента се очаква Нидерландия да изпрати два изтребителя F-35 у нас през пролетта. Испания също ще влезе в Черно море с два военни кораба.  Преместването на повече техника на НАТО в източната част на Европа този път е различно, обясняват експерти.

„Най-вероятно за пръв път тези самолети ще са с пълно снаряжение. Досега, когато те са участвали в мисии по въздушен суверенитет, те са били без въоръжение”, обясни Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната.

Дори при ескалация те не очакват пряка намеса на НАТО в Украйна.

„НАТО и Съединените щати няма да участват с реални военни действия на украинска територия, ако случайно се започне въоръжена интервенция на руски части в Украйна. Но нека да кажем, че такава опасност за момента няма”, заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Експертите смятат, че развръзката на ситуацията може да дойде през февруари, когато Русия ще проведе голямо военно учение в Беларус

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Парламентът изслушва Гълъб Донев за Шенген

admin

Полицай от Свиленград отказа подкуп от пиян турски тираджия

admin

Протестиращи срещу проектокабинета „Денков-Габриел“ пред Народното събрание

admin

Ще има ли скок в цените на парното и тока от 1 януари?

Дани Тренчева

Пеевски: Обсъждахме в новата конституция да няма главен прокурор

admin

Дневен хороскоп за 21 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment