29.05.2024
България Политика

Петков: Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” с коментар след вота

„Важно е когато една политическа партия даде своите заявки преди изборите – да ги следва. По този повод предложението на „Продължаваме Промяната” за премиер ще бъде Кирил Петков, а за финансов министър – Асен Василев”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” самият Кирил Петков.

„Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност или образованието му е по-добро, бихме се вслушали. Не влизаме с идеята за кариерни развития за никого”, категоричен е той.

„Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН”, обясни още Петков.

Той добави, че желанието на „Продължаваме Промяната” е да се направят работни групи, които да съберат всички партии, с които искат да се направи коалиция. „Да започнем да говорим по тези политики с експертите на всяка от силите”, заяви Петков.

Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало, обясни Петков. „Да влезем в преговори, които ще дадат резултат с ясни политики и с ясното им изпълнение”, уточни още съпредседателят на ПП.

Той посочи, че смятат да излъчват на живо в интернет част от срещите на работните групи. „Ползотворно ще е за българския народ да чуе какви са политиките и кои са различията, по които дебатираме. Да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Всички трябва да знаят, че имаме обща национална цел”, добави още той.

Петков обяви, че вече се е чул с част от политическите лидери. „С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, коментира съпредседателят на ПП. За разговора с лидера на „Има такъв народ” допълни, че не са преговаряли.

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, разясни той.

В споразумението с останалите партии той коментира, че ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели. „Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява”, допълни Петков.

„Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има”, уточни съпредседателят на ПП.

По думите му най-важно е да не се влезе в лидерски дискусии от типа „моят човек – твоят човек”. „Въпросът е, че трябва да направим А отбора на България. Този отбор има дефиниции, образование, постигнати успехи. Всеки един от нашите коалиционни партньори има правото да предложи такъв човек”, обясни той.

На въпрос за Бойко Рашков като евентуален вътрешен министър Петков обясни, че лично го харесва много. Добави обаче: „Не искам някой от коалиционните партньори да се чувства, че заставям през медиите”, каза той.

Относно визията на евентуално правителство съпредседателят на ПП обясни: „Вярвам, че не трябва да има крадец в България, който използва неправомерно публичните средства, да се чувства безнаказан. Това е лустрация на крадците. Трябва да се понесе отговорност. Като човек от парламента не мога да вкарам никого в затвора. Има обаче червена линия – едната е, че трябва да се смени главният прокурор”, разясни Петков.

Related posts

Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония се запазва, заяви премиерът Кирил Петков

Дани Тренчева

Около 30 служители на затвора в Бобов дол излязоха на протест

КЕВР прекрати заседанието си след мораториума на НС

Дани Тренчева

16 годишен получи ефектива присъда за серия от кражби

admin

Част от кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградена без строителни книжа

Кирил Петков: Чудя се какво направихме през последните 30 години

Дани Тренчева

Leave a Comment