09.08.2022
България

Петков: България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на Алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната. 

„България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС“, заяви на пресконференция след срещата премиерът Петков. Той съобщи, че е поканил Столтенберг на посещение в нашата страна. Премиерът отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

„Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО“, посочи премиерът. В отговор на въпрос той заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход. „Искрено вярвам, че най-добрият път напред е в дипломатическия и мирния подход за решаване на конфликтите“, заяви премиерът.

По неговите думи стабилността на Балканите и добросъседските отношения са голям приоритет за България. „Всички имат полза от мир в Черноморския регион“, посочи премиерът. Той предложи да се обмисли изграждане на втори мост над Дунав при Русе като инвестиция в инфраструктура, полезна за граждански и военни цели.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на Алианса. „Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО“, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, да придобие патрулни кораби и бронетранспортьори. Той приветства стремежа на България към добросъседски отношения. „България допринася за стабилността на Западните Балкани с участието в мироопазващата мисия в Косово“, добави Столтенберг.

Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в Алианса. „Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия“, добави генералният секретар.

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Само една партия не подаде в срок отчета си за изборите

Дани Тренчева

ГДБОП разследва злоупотреба с пари от еврофондове

admin

Вискоките цени на газа и тока оскъпиха любимите закуски на българина

Дани Тренчева

Прокурор получи плик, съдържащ патрон и изрезки със заплашителни послания

admin

Откриват 3 пункта за евакуираните от Украйна българи

Дани Тренчева

Кои антигенни тестове могат да се прилагат в училище

Дани Тренчева

Leave a Comment