02.02.2023
България

Парламентът задължи правителството да докладва за състоянието на оградата по границата

Министерски съвет трябва да внесе доклад в парламента за актуалното състояние на оградата по границата и съпътстващата я инфраструктура и извършените дейности и свързаните с тях разходи, заложени в бюджета за миналата година. Това реши Народното събрание.

Докладът трябва да бъде внесен в Народното събрание до 1 месец, а предложението бе на ПГ на ГЕРБ във връзка с разискванията с министър Стефан Янев, на които той присъстваше, но не взе думата за изказване.

Разискванията обаче бяха повод за размяна на реплики между Христо Гаджев от ГЕРБ и Атанас Зафиров от БСП.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от БСП Атанас Зафиров каза, че БСП ще подкрепи предложението за доклад и посочи още, че не разбира смисъла от днешното разискване. „На въпросите, които поставяте днес на министъра и в частност в проекта на решение, вече е отговорено на 28 януари в тази зала“, каза още Атанас Зафиров. Той посочи, че разбира загрижеността си на колегите и я определи като похвална.

Според него още по-похвална е щяла да бъде, ако са проявили същата загриженост преди около пет години, когато са се налели ресурси в тази ограда с видимо неефективна функционалност. „Тази тема е за прокуратурата“, заяви още Зафиров.

Христо Гаджев му отговори, че той не е споменал за начина и цените, по които е започнато оградното съоръжение през 2013 г. по време на кабинета „Орешарски“. И там имаше сигнали от прокуратурата. В крайна сметка, който има съмнения за нарушения и нередности, знае какво трябва да направи, а именно да сигнализира компетентните органи. Също така няма да говоря за 140 мигранти, заловени от началото на годината“, каза още Христо Гаджев.

По думите му този доклад не касае само Министерство на отбраната, а МВР и няколко държавни агенции и би било добре да се получи общата картина, защото е национално отговорно.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС, архив

Related posts

„Възраждане” свали знамето на Украйна от сградата на Столична община

admin

Полицията в Плевен издирва 56-годишен мъж

admin

Съдията по мерките на двамата задържани по случая „Nexo“ си е направил отвод

admin

Интензивен предпразничен трафик

Дани Тренчева

По-евтини винетки за леките коли от 1 януари

admin

Днес е един от най-светлите християнски празници. Бъдни вечер е

Дани Тренчева

Leave a Comment