25.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Паметна изложба с фотографии на дългогодишния кореспондент на БТА Емил Михайлов ще бъде открита в Благоевград

Паметна изложба с фотографии на дългогодишния кореспондент на Българска телеграфна агенция Емил Михайлов ще бъде открита тази вечер във фоайето на община Благоевград. Изложбата включва 35 снимки – малка част от огромния архив фотографии, направени от него през дългогодишната му дейност, каза за БТА София Гълъбова – журналист и председател на Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в Благоевград.

Изложбата беше показана за пръв път преди две години и интересът беше огромен, не само от нас, колегите, но и от цялата общественост на Благоевград, сподели София Гълъбова. Изложбата тогава е наречена „С усмивка и фотоапарат. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов“, защото фотоапаратът беше неизменна част от дейността на Емил, допълни тя.

„А усмивката беше емблематична за него. Всички го наричахме „бате Емо“. С това прозвище той беше известен в журналистическата гилдия и с него изразявахме нашия респект към професионалните му умения, но и нашата близост, защото чрез тази усмивка той ни допускаше в неговия свят.“, разказа София Гълъбова.

Този негов свят се характеризираше с житейска философия на огромна доброта, която се вижда и във фотографиите, създадени от него и част от които ще бъдат показани тази вечер в Благоевград. В тях се виждат лицата на обикновени хора, на известни личности, лица на политици, красиви природни картини, запечатани по негов особен начин.

„В тях откриваме неговото огромното желание да запечата мига и като че ли с този миг се е старал да засили още повече силата на своето слово, което беше като образец за всички нас“, посочи председателят на регионалното дружество на СБЖ.

Първото издание на изложбата става факт благодарение на много хора, които искат да сбъднат мечтата на Емил Михайлов да подреди своя самостоятелна фотоизложба. Организатори са Регионалното дружество на СБЖ, с помощта на преподавателя в Югозападния университет „Неофит Рилски“ д-р Крум Иванов и старши инспекторът на Регионалния център на СЕМ в Благоевград Иво Михайлов, които в огромния архив на Емил Михайлов, предоставен от семейството му, избират снимките, които най-пълно да покажат личността и професионализма на „бате Емо“. Идея за изложбата дава дългогодишният му колега от Регионалния телевизионен център в Благоевград и приятел Николай Янев.

„Изложбата се реализира през 2020г. с огромната помощ на Росен Баненски – бивш директор на Национален парк „Пирин“ и на г-н Максим Минев, който тогава беше генерален директор на Българска телеграфна агенция“, посочи София Гълъбова.

Приятели и колеги изпълниха преди две години арт салона на Радио-телевизионния център в Благоевград, където беше първото представяне на изложбата. Събитието беше уважено от тогавашния генерален директор на БТА Максим Минчев, директорът на дирекция „ЛИК“ в БТА доц. Георги Лозанов, директорите на Регионалния телевизионен център Валери Яков и на БНР – Радио Благоевград Елисавета Каменичка, представители на десетки институции в града, журналисти, приятели на Емил Михайлов.

Тогава бе обявено, че фотографиите ще обиколят Пиринския край така, както Емил Михайлов отразяваше събитията и запечатваше със снимки хора, природа и събития. Пандемията, започнала два месеца по-късно, осуети идеята на регионалното дружество на СБЖ изложбата да бъде пътуваща. Тази идея, обаче, отново е на път да се реализира с второто показване на фотографиите на Емил Михайлов. Изложбата ще бъде открита тази вечер от 17 часа във фоайето на община Благоевград, а през следващите месеци ще бъде показана в новия пресклуб на БТА в областния център, в посетителския център на НП „Пирин“ в Банско и в други градове в областта.

Related posts

Училището в село Долно Осеново вече има участник в регионалния кръг на Spelling Bee

Дани Тренчева

Благоевград ще почете 98 години от смъртта на Тодор Александров

admin

Дядо Коледа и Снежинката, която си търси приятел се срещнаха с децата от филиал Ораново на ДГ „Радост“

Дани Тренчева

Община Сандански осигури веноскоп за детско отделение в МБАЛ „Югозападна болница“ – Сандански

Дани Тренчева

Започва изграждането на модерен тренировъчен център за екипите на пожарните служби в трансграничния регион Гърция-България

Дани Тренчева

Преустановява се присъствено провеждане на учебните занятия в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Leave a Comment