28.03.2024
112 България

Пак сблъсъци край Паметника на съветската армия в София

Пред монумента отново се бяха събрали две групи – желаещите да го опаковат и противниците на акцията

 

И днес се стигна до сблъсъци край Паметника на Съветската армия в София.

 

Край монумента се събраха две групи. Едните – с цел да опаковат паметника в украински и български знамена в знак на протест срещу войната в Украйна. Другите бяха привърженици на неутралната позиция на България.

 

Между двете групи възникна напрежение, което бързо беше потушено от полицията.

 

По-рано днес депутати и активисти на „Възраждане” вдигнаха вишка пред Столичната община и свалиха украинското знаме от фасадата. Полицаите, които охраняват сградата на кметството, не са успели да ги спрат.

За демонстрацията съобщи лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов – с видео във Facebook.

„Това е украинското знаме, което днес беше свалено от сградата на Столична община. Беше свалено от нас”, обяви Костадинов.

Знамето на Украйна се вее на фасадата на общината от няколко дни, след като в края на април общинските съветници гласуваха за поставянето му.

„Има ясна и категорична позиция на Столичния общински съвет. Взето е решение, върна го областният управител, прегласувахме го отново. Става въпрос за грубо посегателство не на знаме на фасадата на Столична община просто, а грубо посегателство над демокрацията”, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

 

Акцията не е могла да бъде спряна от полицаите, дошли на място, твърди председателят на общинския съвет.

„Опитали са се да си свършат работата, но, по техни думи, изрично е казано да не се месят, т.е. позовавайки се на правомощията си на народни представители, да не им се пречи. Депутати на „Възраждане” са играли роля на „охрана” на вишката. Говорим за вероятна злоупотреба със служебно си положение и правомощия”, обясни Георгиев.

От парламента Костадинов заяви, че знамето ще бъде върнато лично на украинския посланик. И отправи закана.

„Няма да допуснем чужди знамена да се веят на български държавни, общински и други институции и ако някой реши да направи нещо подобно, ще се сблъска с нашата реакция. И предупреждаваме Фандъкова – нека да не слагат второ знаме. И него ще го свалим”, заяви Костадинов.

Ново знаме беше сложено пред общината минути след сутрешната акция.

„Няма да променим позицията си, така че нито този г-н, нито някой друг може да отправя предупреждения към местната власт. Уважаемите депутати, предлагам, за да си заслужат заплатите, да гласуват закони, решения на НС, вместо да се катерят с вишки по фасадите на сградите или да охраняват такива”, заяви Костадинов.

По случая е образувана преписка в столичното 5-то Районно управление, извършителите са идентифицирани, но не са задържани, съобщиха от СДВР.

 

 

Related posts

Настаниха в психиатрия обвинения за двойното убийство във Варна

Дани Тренчева

Времето на 8 март

admin

Почина 6-годишното дете, пребито с метална тръба от дядо си

Дани Тренчева

Новите правила при преизчисляване на пенсиите

admin

Безплатно паркиране в София по повод 6-и септември

admin

728 нови случая на COVID-19 са регистрирани в страната

Дани Тренчева

Leave a Comment