28.03.2023
България

Очаква се ЕК да одобри помощ за бизнеса от 110 лв. за мегаватчас електроенергия

В рамките на тази седмица се очаква Европейската комисия да одобри помощта за бизнеса от 110 лева на всеки използван мегаватчас електроенергия. С нея правителството реши да подпомогне фирмите заради скъпия ток на борсата. Това заяви енергийният министър Андрей Живков:

„Веднага след това, консуматорите, на които не им е фактурирана електрическата енергия, ще могат да се възползват. Има издадени фактури от началото на месеца. За съжаление тези крайни клиенти вече за този месец са изпуснали възможността да имат тази компенсация, но тя ще им се начисли със следващата сметка заедно с другата компенсация“.

Живков посочи още, че опитът му да смени борда на Българския енергиен холдинг през лятото е бил спрян от ръководството на дружеството и затова сега е прибегнал до увеличаване на броя на директорите на мегаструктурата:

„Разбрах, че единственият начин, да се прибегне към реални реформи в държавата енергетика към момента е този, да допълним борда и да направим отговорността споделена, така че да имаме контрол върху нещата, които се случват в БЕХ или пък не се случват. Аз ще изискам от новите членове, в рамките на няколко седмици, да ми представят програма и реформи, които биха могли да се случат в БЕХ, така че дружествата да станат по-ефективни“.

Източник: БНР

Related posts

Прогноза за времето 2 март 2022

Дани Тренчева

Управленската програма отпадна от дневния ред на парламента

admin

Проф. Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

Дани Тренчева

Втори ден протестират превозвачите в Пловдив

admin

„Демократична България“ внесе проект за изменение в ЗДДС

admin

Почитаме Света великомъченица Татяна

admin

Leave a Comment