29.03.2024
Covid-19 България

Официално: Омикрон и подвариантите му вече доминират в България

Омикрон и подвариантите му вече доминират в България. Това става ясно от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. 

547 клинични проби със SARS-CoV-2 са били анализирани в Центъра чрез целогеномно секвениране. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 04-19.01.2022 г. и са изпратени от 42 различни лечебни заведения от 23 области на страната.

При 428 (78,2%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, включително подварианти (BA.1, BA.1.1 и BA.2). При 119 (21,8%) от пробите е установен вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*). 

За първи път има регистрирани починали пациенти с Омикрон. От таблицата на целегеномно секвенираните варианти става ясно, че трима души, с потвърден Омикрон, са загубили битката с коронавируса. В болница са 24 пациенти с Омикрон, останалите са на домашно лечение или са излекувани. Данните са към 25 януари. 

НЦЗПБ

В петък стана ясно, че новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Той бе установен за първи път в 7 проби от София, Бургас и Търговище. 

Както и при другите варианти, инфекцията с BA.2 може да се открие чрез домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен, обясняват експерти.

Някои ранни съобщения сочат, че BA.2 може да е дори по-заразен от изключително заразния BA.1, но засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата, осигурена от ваксините. 

Related posts

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Благоевград е критична

Дани Тренчева

ВСС решава как да преназначи съдиите от спецсъдилищата

admin

СЗБ и БАЗ: Почти половината заведения са със 100% ваксиниран персонал

Дани Тренчева

Отбелязваме Световния ден на театъра

admin

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Дани Тренчева

200 екипа с над 270 камери на „Пътна полиция“ на студентския празник

admin

Leave a Comment