30.06.2022
Covid-19 България

Официално: Омикрон и подвариантите му вече доминират в България

Омикрон и подвариантите му вече доминират в България. Това става ясно от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. 

547 клинични проби със SARS-CoV-2 са били анализирани в Центъра чрез целогеномно секвениране. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 04-19.01.2022 г. и са изпратени от 42 различни лечебни заведения от 23 области на страната.

При 428 (78,2%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, включително подварианти (BA.1, BA.1.1 и BA.2). При 119 (21,8%) от пробите е установен вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*). 

За първи път има регистрирани починали пациенти с Омикрон. От таблицата на целегеномно секвенираните варианти става ясно, че трима души, с потвърден Омикрон, са загубили битката с коронавируса. В болница са 24 пациенти с Омикрон, останалите са на домашно лечение или са излекувани. Данните са към 25 януари. 

НЦЗПБ

В петък стана ясно, че новият подвариант на Омикрон ВА.2 вече е в България. Той бе установен за първи път в 7 проби от София, Бургас и Търговище. 

Както и при другите варианти, инфекцията с BA.2 може да се открие чрез домашни тестове за коронавирус, въпреки че те не могат да посочат кой вариант е отговорен, обясняват експерти.

Някои ранни съобщения сочат, че BA.2 може да е дори по-заразен от изключително заразния BA.1, но засега няма доказателства, че е по-вероятно да избегне защитата, осигурена от ваксините. 

Related posts

София в топ 10 за най-мръсен въздух в света

Дани Тренчева

МВР осигурява допълнителни екипи по пътищата в най-натоварените празнични дни

Дани Тренчева

Кампания призовава за дефибрилатори на обществени места

Дани Тренчева

МОН създаде онлайн каталог с над 10 500 безплатни електронни уроци

Дани Тренчева

ДНСК сезира ВАП за незаконни действия на главния архитект на София

Дани Тренчева

Бил Гейтс очаква след Омикрон коронавирусът да отслабне

Дани Тренчева

Leave a Comment