20.06.2024
България

От 17 юни пътят през Кресна ще е с колчета срещу изпреварване

До края на годината такива ограничения ще има на още 7 отсечки

Вече е започнало поставянето на колчета по първокласния път през Кресненското дефиле, правещи невъзможно изпреварването в най-опасните участъци и то ще завърши до 17 юни. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов преди участието си в международна конференция за пътна безопасност „Визия Нула за Балканите“, организирана от Браншова камара „Пътна безопасност“ в столицата вчера. Строителният министър припомни, че изпреварването в забрани отсечки от пътя, заедно с превишената скорост е сред най-честите причини за тежки произшествия за жертвите и пострадалите. Според него особено важно е наложените санкции за нарушавана на правилата за движение по пътищата да се налагат реално, като по този начин ще се постигне превантивен ефект.

Караджов уточни, че такива предпазни мерки, като в Кресненското дефиле, ще бъдат приложени на общо 7 отсечки в страната.

„Сред тях 2 са на пътя Русе – Бяла,

като единият е при Поликарище и още на две по същото направление от север на юг в Похода на републиката. Също и на участъка на пътя от София за Варна при Микре и на автомагистрала „Тракия“ – преди и след разклона за Ихтиман, където по протежение на по няколко километра има големи неравности по асфалтовата настилка. Там обаче знаците за ограничаване на скоростта и организацията на движението не се спазват. Тези места са известни, но в предишни години не са се вземали мерки“, добави министърът и увери, че до края на годината въпросните опасни участъци ще бъдат ремонтирани.

До данни от картата за места по шосетата с концентрация на ПТП, над 50 от тях са се появили през последната 2021 г.

Строителният министър поясни, че вече

на 200 пътни обекта в страната се правят текущи ремонти.

„В момента тече, даже в прекомерен мащаб, ремонтиране на пътищата. Всяка от пътно-строителните фирми си предподписа старите договори с пълния обем поддръжка и текущи ремонти“, поясни той и добави, че това ще е причината през лятото да има известни затруднения за трафика. Гроздан Караджов припомни и амбицията на МРРБ до средата на десетилетието да бъдат ремонтирани по 3000 км пътища на година. По думите му през 2022 г. на всички първокласни шосета трябва да бъдат отстранените появилите се неравности и да се подновят мантинелите и пътните знаци.

В приветствието си към конференцията държавният глава Румен Радев изтъкна, че по ниво на пътна безопасност България и Румъния са страните с най-висок брой жертви на глава от населението, а ние сме 4 пъти по-зле от Швеция, която първа възприе интегрираният подход. Той подчерта, че един от факторите за преодоляване на този проблем е образованието.

Председателят на комисията по регионална политика в парламента Настимир Ананиев акцентира на възпитанието на децата в семейството и то не само през първите 7 години, защото по този начин се създават полезни навици у бъдещите участници в пътното движение. По думите му, време е и администрацията на всички нива в държавата да помага за решаването на проблема с многото произшествия по шосетата у нас, а

не само да се говори, че „това няма как да стане“.

„Трябва да се намери начин да се решават проблемите с пътната безопасност“, добави депутатът.

На форума професорът от Университета за приложни науки в Берлин, инж. Борис Христов разказа за проучвания на поведението на пътя на различните участници в трафика – шофьори, велосипедисти, пешеходци и ползващите, станалите модерни напоследък, електрически тротинетки. „За целта се използва иновативна технология следяща погледа на човека, като реакцията на очите се отчита с честота от 200 пъти в секунда. Така се дава информация към кои зони на пътя най-често се концентрира вниманието“, поясни той. В момента групата на проф. Христов прави такова проучване в местата в германската столица, където има най-голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия и след това ще се набележат мерки за намаляване на техния брой. Той даде пример за успех в тази насока с монтираните камери на дясното огледало на градските автобуси в Берлин, даващи възможност на водача да вижда и мъртвите зони до возилото и по този начин да се намалят рисковете и за велосипедистите, чакащи на светофара.

Във връзка с деня на детето 1 юни гости на конференцията бяха деца от няколко столични училища – 38-мо, 51-во, 101-во и Националното училище по култура. Тях ги обединява участието им група по изобразително изкуство, ръководена от известния български художник Иван Яхнаджиев. Рисунки на децата бяха подарени специално на президента Румен Радев, вицепремиера Гроздан Караджов, депутата на Настимир Ананиниев и други участници във форума.

Related posts

Временни ограничения по пътя София – Карлово

admin

Лена Бориславова блокира 40 000 лв. от сметката на Слави

admin

Янев: България е активен член на НАТО и не може да бъде обект на чужди решения

Дани Тренчева

Задържаха мигранти в Бургас

admin

Софийският апелативен съд с решение за убиеца на Милен Цветков

admin

Дневен хороскоп за 4 януари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment