17.01.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Отличие за пожарникарите, спасили две бебета в Благоевград

Екипът на Регионална дирекция “ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Благоевград, избавили живота на две бебета, са първите за 2021 година “Посланици на положителното “, отличени от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД).

Вечерта на 10-ти декември в централата им се получава сигнал за пожар в жилищен блок. Повече от три часа шест екипа пожарникари се борят с огнената буря. Ситуацията е извънредно тежка, когато излиза наяве, че на осмия етаж измежду пламъците има близначета едвам на 38 дни. С риск за личния си живот пожарникарите се втурват по стълбите на блока, където към този момент съвсем нищо не се вижда, а дишането е невероятно. Но те съумяват да стигнат до бебетата. Дават им личния си О2, мокрят пелените им поради високите температури и ги извеждат от пожара. Благодарение на бързата реакция и професионализма на благоевградските пожарникари от огнения пъкъл са избавени 27 души, измежду които и шест деца.

“ Вие сте образец за положителното, за смелостта, за всичко, в което би трябвало да възпитаваме децата си, за всичко, което би трябвало да сме като общество. За мен като ръководител на Държавната организация за протекция на детето е изключителна чест да ви наградя и да ви благодаря за избавените детски животи, за избавените човешки ориси “, сподели доктор Елеонора Лилова, която отиде на място в РСПБЗН – Благоевград и връчи кристалната статуетка “ Посланик на положителното 2021 година “ на началника на пожарната гл. инсп. инж. Боян Кондуров.

И през днешния ден пожарникарите са си на работното си място. Казват, че не се усещат герои, само че са признателни за признанието на Държавната организация за протекция на детето, тъй като желаят положителният образец да се демонстрира и имат вяра, че във всяка една обстановка, когато се касае за детски живот и освен, никой не би останал безразличен.

Държавната Агенция за протекция на детето за трета поредна година ще отличи, ще покаже и ще опише за хората, които не са супер герои, само че трансформират ориси с добрината си, с професионализъм и с отдадеността си на значими дела.

Източник: mediapool.bg

Related posts

Дядо Коледа и Снежанка се срещнаха с децата от филиал Черниче на Детска градина „Радост“

Дани Тренчева

Над 100 хил. са ваксинираните срещу COVID – 19 в област Благоевград

Дани Тренчева

Поскъпване на междуградските превози в Благоевград

Дани Тренчева

Фотоизложба и концерт – част от програмата в третия ден на Националния студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

Във филиала на Детска градина „Радост“ в село Крупник посрещнаха добър гост от далеч – Дядо Коледа

Дани Тренчева

По-високи нива на Струма и Места заради валежите

Дани Тренчева

Leave a Comment