26.04.2024
Политика

Опозицията в РСМ смята, че новото правителство не може да преговаря с България

Номинираният за министър-председател, който ще предложи състава на правителството, няма легитимирано доверие да преговаря от името на македонския народ за неговата идентичност. Очаквам гласът на ВМРО-ДПМНЕ да бъде чут като най-голямата политическа партия в страната, каза днес председателят на партията Християн Мицкоски.

„Очаквам, че каквото и да било решение, свързано със самоличността на македонския народ, няма да бъде оставено на нелегитимния премиер и на авантюристичен преговарящ като Бучковски. Очаквам да бъде чут гласът на македонския народ, на най-голямата политическа партия в Македония, а това е ВМРО-ДПМНЕ – политическата партия, която има най-голямата политическа група в парламента, с най-голям брой кметове и най-много съветници, политическата партия, която изпревари най-големия коалиционен партньор на правителството, а именно СДСМ на предишните местни избори, и както показват проучванията на общественото мнение, ще я изпревари при евентуални предсрочни парламентарни избори“, каза Мицкоски по повод обявените за 18 януари разговори на българския премиер Кирил Петков по време на посещението му в Скопие.

ВМРО-ДПМНЕ, подчерта той, е политическата партия с най-голям брой депутати и има легитимността да преговаря, особено що се отнася до македонската национална идентичност. Мицкоски каза, че ще сподели своите виждания с Петков.

„Виждаме, че от съседна България всекидневно се отрича македонската национална идентичност, това дори се случва по време на най-големите православни християнски празници“, каза Мицкоски.

Той не очаква промяна в македонско-българските отношения след обявения нов подход от София и настоява за дипломатически действия от страна на европейските партньори страната да започне преговори с ЕС.

„Предистория на проблема е резолюцията в българския парламент, която всъщност беше потвърдена от президента Радев. Той дори поиска от министрите в новото правителство на Петков да не отстъпват в исканията. Това е достатъчно силно послание. Докато тази резолюция е в сила, докато тази резолюция има силата на закон, ние ще бъдем обект на изнудване от нашата източна съседка с хегемоннистични искания отпреди векове, вместо да градим бъдеще заедно и да гледаме няколко века напред“ каза Мицкоски.

На въпрос какво очаква от номинирания за министър-председател и какви са политическите му очаквания през 2022 г., той посочи, че не очаква нищо от човек, който приема да бъде номиниран, без да има легитимността на народа, и от него той очаква да продължава политиката на заевизма. 

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Related posts

Гласовете от Турция са 10 към 1 в полза на Герджиков

Дани Тренчева

Седмица след като правителството обяви, че Иван Демерджиев е назначен за заместник-министър на вътрешните работи, той отрече

admin

ББР с нова програма за 60 млн. в подкрепа на туризма

Дани Тренчева

Надежда Йорданова подписа допълнителен протокол за борба с киберпрестъпността

admin

Като юридически абсурд определи идеята за обявяването на форсмажор юристът Силвия Петкова

admin

Мустафа Карадайъ: Очакваме оставката на целия кабинет

admin

Leave a Comment