23.01.2022
Covid-19 България

Одобриха още 40 млн. лв. за ученически антигенни тестове

Кабинетът одобри допълнителни разходи за 2021 г. в размер на 40 000 000 лв. С тях се предвижда да се закупят бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на ученици, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2.

Със средствата се предвижда да се закупят около 12 500 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на учениците за няколко месеца напред.

Освен това са одобрени 13 500 000 лв., предназначени за осигуряване на минимум 4 500 000 бързи антигенни тестове за диагностика на SARS-CoV-2, за целите на осъществяване на надзора на COVID-19.

Тестовете ще се използват за първоначална диагностика на лица със съмнение за коронавирусна инфекция от ЦСМП, в триажни отделения, COVID зони и други лечебни заведения, както и за изпълнение на въведеното изискване за изследване с бърз антигенен тест на не по-малко от 5% от влизащите в България лица от държави от оранжеви и червени зони.

Изследването на учениците в училище, а на децата със специални образователни потребности – вкъщи, е задължително условие за присъствен учебен процес в общините с 14-дневна заболяемост над 250 на 100 000 души.

Related posts

Разбиха група за шпионство, в нея участвали висши чиновници от Военното министерство и НС

Дани Тренчева

Петков: COVID мерките са по области, а не масово затваряне

Дани Тренчева

БЛС предупреждава, че решение на НЗОК създава опасност за пациенти

Дани Тренчева

Гърция намали срока на зелените сертификати за преболедували

Дани Тренчева

МОН: Университетите подобряват научната си дейност

Дани Тренчева

НЗОК ще заплати дейностите за болнична помощ за декември 2021 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment