04.12.2022
България Икономика

Обявиха какви ще са компенсациите за общините заради скъпия ток

„За януари и февруари общините, училищата и читалищата ще бъдат компенсирани до 250 лв. на мегаватчас“. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев за плановете на правителството за подпомагане общините, читалищата, училищата и социалните домове с високата цена на електроенергия.

„До 250 лв. на мегаватчас или до 75 % от разликата на цената на всички училища, читалища, социални домове, общини, автоматично ще бъдат компенсирани с февруарските сметки и за януари и за февруари. Това беше едно от първите действия на правителството. Беше изпратена нотификация. Одобрението на нотифакацията е факт и с февруарските сметки ще се дадат тези компенсации и за януари и за февруари на база от средствата, които Народното събрание задели от допълнителните приходи над разчетените в бюджета – 450 млн. лв.“, допълни още Василев.

Той поясни, че директорите на училища и кметовете са превърнати в търговци на енергия. „Либерализацията, която беше направена, не предвиди как всъщност всичките държавни институции, ще могат разумно да управляват техните договори за енергия. По тази причина има работна група“, каза още Асен Василев.

По думите му в перата за издръжка и в трансфера към общините има заложени увеличения специално за режийните разходи. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Дани Тренчева

Скок на положителните тестове за COVID-19 в училище

Дани Тренчева

Финансовият министър иска мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да приключи на 30 юни

Дани Тренчева

Мъжкото хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Дани Тренчева

Дете на година и 9 месеца се удави в септична яма

admin

Прогноза за времето 27 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment