23.04.2024
Covid-19 България

Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Решението ще бъде взето окончателно следващата седмица

Другата седмица властите ще обсъдят дали хората с антитела да получават зелен сертификат. 

„Допитали сме се до експертните съвети по вирусология и епидемиология за това дали могат антителата да бъдат използвани като маркер за преболедуване на коронавирус и издаване на сертификат.  В рамките на тази седмица въпросът ще бъде обсъден и вероятно другата ще имаме решение“, каза зам.-здравният министър Тома Томов.

Според колегата му д-р Александър Златанов мярката с въвеждането на документа работи добре и дава резултат. „Имаме дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Съотношението между заболели и постъпили в лечебни заведения е много по-различно, отколкото при предишни пикове на пандемията. При много заболели имаме по-малко хора, постъпващи в лечебни заведения“, обясни той. И допълни, че благодарение на зеления сертификат, много обекти, които биха били изцяло затворени при локдаун, сега работят.

 На брифинга беше коментирано и дали има противопоказания за поставяне на ваксина.

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Ваксинацията може да се отложи във времето при наличие на остро инфекциозно заболяване, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения“, каза още д-р Томов.

Заместник-здравните министри обясниха и какво трябва да се направи при алергична реакция след имунизация. „Когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора. Отмине ли това състояние, вече може да се приеме следващата доза“, поясни д-р Златанов.

За хората, които в даден момент, не могат да получат ваксина, ще се попълва формуляр от лекар.

Източник: NOVA

Related posts

Алибегов: Ще кажем на служителите да идват на работа и без сертификат

Дани Тренчева

От „Продължаваме Промяната“ искат извънредно заседание на НС в понеделник

Дани Тренчева

Оставиха бележка със заплахи върху колата на бежанка от Украйна

Обнародваха решението за възможността за освобождаване на Иван Гешев

Дани Тренчева

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Дани Тренчева

НСИ отчете годишна инфлация от 7.8%

Дани Тренчева

Leave a Comment