30.06.2022
България

НОИ изплаща добавката от 75 лева на още 26 376 пенсионери от 1 март

От 1 март 2022 г. Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 31 януари 2022 г. Това съобщиха от НОИ.

Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това второ плащане имат 26 376 пенсионери. На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имаха завършен ваксинационен курс, НОИ изплати добавките от 1 февруари т.г., като право на тези 75 лв. имаха 694 643 пенсионери.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно на правоимащите лица, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Допълнителните еднократни 75 лева се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите. Съгласно получените данни през февруари се организира изплащането на еднократната допълнителна сума от 1 март.

Related posts

Омбудсманът поиска от депутатите COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

8 142 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани в България през изминалото денонощие

Дани Тренчева

Седем души са арестувани в България и в Чехия за телефонни измами

Почитаме големият празник Възнесение Господне, Спасовден

Знаково дело, с което Гешев се хвали, отново катастрофира на старта

Карадайъ: Съвсем скоро ще преосмислим значението на думата „Бедност“

Дани Тренчева

Leave a Comment