31.01.2023
Covid-19 България

Нови правила за влизане в България

От днес са в сила нови правила за влизане в страната за държави от червената зона. За да не попаднат в карантина, идващите у нас ще трябва да представят 2 документа – зелен сертификат и отрицателен тест от PCR, направен до 72 часа преди влизането в България.

Сред страните в червената зона са съседните Сърбия, Турция и Северна Македония. От туристическия бранш изразиха притеснения от тези ограничения в разгара на зимния сезон.

От днес децата във възрастовата група 12-18 години, които пристигат в България от държава в червена зона по заболеваемост от коронавирусната инфекция, се допускат след представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Резултатът трябва да е удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен, или аналогичен документ. Ако такъв документ не бъде представен, децата се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако бъде направен PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането в страната.

Досега се изискваше пристигащите от червена зона деца /12-18 г./, също като възрастните, при влизането си в България да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст не се изисква представянето на документи за COVID-19, независимо от държавата, от която пристигат.

Related posts

Църквата почита Св. Mаксим Изповедник

Дани Тренчева

Молдова облекчава мерките срещу КОВИД-19 от днес

admin

Прогноза за времето 20 януари 2022

Общо 167 преписки и 30 досъдебни производства са образувани за президентските избори

Дани Тренчева

Здравното министерство с важна информация за родителите на деца под карантина

Дани Тренчева

1539 са новозаразените с коронавирус у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment