25.06.2024
Covid-19 Свят

Нови изисквания за влизащите във Великобритания

Във връзка с разпространението на новия вариант на коронавируса „Омикрон“ Великобритания обяви нови ограничения за пътуващите до страната граждани, съобщават от Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Лондон от 4:00 часа сутринта всички, които влизат в страната от държави и територии, които не са в червения списък (включително България), трябва да представят доказателство за отрицателен PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа преди заминаване. Новите изисквания се отнасят и за ваксинирани пътници, както и за деца на възраст над 12 години.

От авиокомпаниите ще се изисква да проверяват документите за направен тест преди излитане, както и за попълнен формуляр за локация на пътници.

От външното ни министерство пропомнят, че гражданите, пътуващи до Великобритания от страни, които са извън червения списък, каквато към момента е и България, следва да изпълнят и няколко изисквания. Пътниците със завършен ваксинационен цикъл най-малко 14 дни преди пътуването трябва да резервират и заплатят PCR тест за COVID-19, който  да направят до втория ден след пристигането си и да се самоизолират до получаването на негативен резултат.

Също така неваксинираните пътници трябва да резервират и заплатят PCR тестове за втория ден и осмия ден от пристигането си. Необходимо е те да останат под карантина за 10 дни у дома или на друго място, където са отседнали. 

Остава в сила изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника рамките на 48 часа преди пристигането: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

Тестовете при пътуването до Великобритания могат да се резервират на следния линк: https://www.gov.uk/find-travel-test-provider.

Информация за въведените ограничения и изискванията за тестовете може да бъде намерена на следния правителствен сайт: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19.

Related posts

Петков: Ако не искаме локдаун – трябва да се ваксинираме

Дани Тренчева

Почти половин България вече е в жълтата COVID зона

Македонски певец запалил българския културен център в Битоля

Андрей Гюров: Изискването за зелен сертификат в НС не е точка от дневния ред

Дани Тренчева

Кибератака срещу министерството на отбраната в Белгия

Дани Тренчева

9 152 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment