24.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Новият губернатор Ст. Христов върна 6 решения на ОбС – Благоевград, спря продажбата на бившия ресторант „Куклите“, три апартамента и съсобствен парцел с бизнесмена Р. Йорданов – Жъчката

Шест решения на ОбС – Благоевград, всички касаещи разпоредителни сделки с очаквани приходи в хазната, върна новият областен управител на Пиринско Стоян Христов, който пое властта в сряда. Той е спрял продажбата на общинския дял на бившия ресторант „Куклите“ в кв. „Вароша”, който от години се руши заради невъзможност многобройните съсобственици да се разберат за стопанисването на сградата.

Наскоро от частен съдебен изпълнител половината от имота бе придобита от сина на бизнесмена Росен Йорданов-Жъчката – Асен, който предложи да изкупи общинския дял в сградата, която функционално е една, но по документи се водят две къщи. ОбС даде съгласие за сделката, като общинската част е оценена на 159 400 лв. без ДДС.

Бившият ресторант „Куклите“

Мотивът за спиране на продажбата, посочен от губернатора, е, че независимо че двете сгради са обединени в една, в кадастралната карта те съществуват като отделни такива и за да се осъществи сделка, общината първо трябва да направи ново заснемане и да поиска фактическото състояние да се отрази в КК.

Бащата Росен Йорданов също няма да може да придобие от общината 218 кв.м и да прекрати общата собственост в парцел на ул. „Иван Михайлов“, тъй като областният управител Ст. Христов е върнал и това решение на ОбС. Посочената причина е, че според него, независимо че са в един УПИ, двата поземлени имота са отделни и трябва да се проведе търг за продажба.

Интересно е, че подобни сделки ОбС – Благоевград до момента е разрешил стотици, без да са оспорвани.

Отменена е и продажбата на три общински жилища на наемателите им. За два от тях мотивът е, че кандидатите да ги купят не са живели във въпросните апартаменти поне 6 г., тъй като са били преместени от едно в друго общинско жилище. Наредбата изисква минимум 6 г. да си наемател, за да имаш право да купиш жилището, но не уточнява дали трябва през цялото време да си бил в един и същи апартамент.

Третият казус, касаещ продажба на общинско жилище, е свързан с адреса. В общинската картотека жилището е заведено на 11 етаж в бл. 54 в жк „Запад“, а в кадастралната карта – на 12 етаж, като разликата идва от наличието на партерен етаж в сградата. Продажбата, одобрена от ОбС, е по адреса на кадастралната карта, но губернаторът е преценил, че сделката не може да се осъществи.

Последното решение на ОбС от сесията през ноември, върнато за преразглеждане, е за продажбата на неупотребявана от 4-5 години амортизирана линейка от актива на онкоболница „Св. Мина”. Ст. Христов е счел, че тъй като дружеството е общинско, следва общината, а не болничният управител да продаде автомобила.

Върнатите от губернатора решения се очаква да влязат повторно в пленарна зала на декемврийската сесия.в.Струма

Related posts

Възможни са прекъсвания на електрозахранването в град Симитли и селата Крупник и Полето на 30 ноември

Дани Тренчева

23-г. монголец пребит зверски в Благоевград, издирват нападателите

Премиерът уволни заместник-областната управителка от ИТН Анита Коцелова

17 патици са убити с оръжие край езерото на парк „Бачиново“

Дани Тренчева

Постепенно обстановката в община Симитли, след обилните валежи от дъжд, се нормализира

Дани Тренчева

Шефът на МБАЛ в Г. Делчев д-р П. Филибев предложи за председател на новата ТЕЛК скандалната д-р Е. Дюлгерова, която от месец колегата му в Благоевград се опитва да уволни

admin

Leave a Comment