29.05.2024
България Икономика

Нова година – нови сметки: Колко ще плащат домакинствата на газ?

Шоково поскъпване на отоплението и топлата вода очаква потребителите в газифицираните жилища, след като от 1 януари синьото гориво поскъпна с рекордните 30%. Това ще повиши сметките с поне 200-300 лв., пресмятат фирми посредници. Засега замразени остават фактурите на домакинствата на парно и ток, но експерти предупреждават, че след падането на мораториума поскъпването може да бъде наваксано. Допълнително новите сметки за отопление ще тръгнат нагоре и заради очакваното застудяване през януари. Така, колко точно ще се увеличи сметката в края на този месец, ще зависи и от температурите навън, както и от големината на апартаментите.

Заради скока в тарифата на промишления ток, бизнесът пък готви увеличение на цените на основните стоки и услуги, които предлага на потребителите.

С новите цени на синьото гориво, отоплението на газ се превръща в едно от най-скъпите тази зима, изчислява енергийният експерт Еленко Божков. С ръста от януари средните сметки на газифицираните домакинства ще надвишават тези на семействата с парно, дърва и климатици. Въпреки замразената цена на електроенергията, отоплението с духалка или радиатор обаче остава най-скъпо.

Източник: NOVA

Related posts

БФС иска намесата на ФИФА и УЕФА във връзка с конгреса на Бербатов

admin

Стефан Янев: Държавата ще разследва по най-добрия начин трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

БНБ за преобразуването на 2 от най-големите наши банки

admin

Габриел поиска от ПП-ДБ нов състав на кабинета

admin

142 автобусни превозвачи получиха 9, 3 млн. лв.

Дани Тренчева

Местят избора за председател на ВКС в друга сграда

Дани Тренчева

Leave a Comment