19.04.2024
България

Николай Василев: Наложеният мораториум беше българска измислица

Енергийният сектор може да пострада жестоко от наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата. Това заяви в ефира на „Твоят ден” бившият икономически министър Николай Василев. По думите му ограниченията могат да доведат до редица фалити на дружества.

„Компенсаторните мерки би трябвало да имат временен характер, иначе обществото и бизнесът свикват с тях, свикват с това, че някой друг ще им плаща сметката. Нямаше нужда държавата да подкрепя всички. Това е антисоциална мярка. Няма проблем енергийно бедните да бъдат подпомогнати, но защо това трябваше да се прилага и за хората, с най-високи сметки за ток, които нямат нужда от помощ”, коментира Василев.

Според бившия икономически министър започване разбиване на устоите на пазарната икономика, обикновено става за постоянно.

„България е една от държавите, която печели от скъпия си той, точно както някои страни печелят от износа на нефт. Печелим милиарди от износа на ток. Ако някой би трябвало да се оплаква, това трябва да са останалите бедни страни”, допълни той.

Николай Василев изрази притеснения за цялостната икономическа политика на страната и множеството неясноти.

„Говори се за голямата роля на държавата. Това е много социална и популистка политика, каквато не сме имали след въвеждането на Валутния борд. Визията за повече държава е популистка и лява, това не е реформаторския модел”, категоричен е експертът.

Василев коментира още, че България е закъсняла с десетилетие за влизане в еврозоната, като това е единственият път да се превърнем в първокласна държава.

Източник: NOVA

Related posts

Прогноза за времето 11 февруари 2022

Дани Тренчева

Нови обвинения за прокурорския син от Перник

admin

Олаф Шолц на посещение у нас в събота

admin

Европейският парламент отпуска грантове за ангажиране на граждани в сферата на комуникацията 2023-2024

admin

Погребват Ангел Христов с червен килим и венци от бели и червени рози

admin

Нова година – нови сметки: Колко ще плащат домакинствата на газ?

Дани Тренчева

Leave a Comment