23.07.2024
България

Николай Василев: Наложеният мораториум беше българска измислица

Енергийният сектор може да пострада жестоко от наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата. Това заяви в ефира на „Твоят ден” бившият икономически министър Николай Василев. По думите му ограниченията могат да доведат до редица фалити на дружества.

„Компенсаторните мерки би трябвало да имат временен характер, иначе обществото и бизнесът свикват с тях, свикват с това, че някой друг ще им плаща сметката. Нямаше нужда държавата да подкрепя всички. Това е антисоциална мярка. Няма проблем енергийно бедните да бъдат подпомогнати, но защо това трябваше да се прилага и за хората, с най-високи сметки за ток, които нямат нужда от помощ”, коментира Василев.

Според бившия икономически министър започване разбиване на устоите на пазарната икономика, обикновено става за постоянно.

„България е една от държавите, която печели от скъпия си той, точно както някои страни печелят от износа на нефт. Печелим милиарди от износа на ток. Ако някой би трябвало да се оплаква, това трябва да са останалите бедни страни”, допълни той.

Николай Василев изрази притеснения за цялостната икономическа политика на страната и множеството неясноти.

„Говори се за голямата роля на държавата. Това е много социална и популистка политика, каквато не сме имали след въвеждането на Валутния борд. Визията за повече държава е популистка и лява, това не е реформаторския модел”, категоричен е експертът.

Василев коментира още, че България е закъсняла с десетилетие за влизане в еврозоната, като това е единственият път да се превърнем в първокласна държава.

Източник: NOVA

Related posts

„Продължаваме промяната“ издига Андрей Гюров за управител на БНБ

Вицепремиерът Калина Константинова се срещна с представители на ромската общнос

admin

Втори ден военни помагат на жителите на Карлово след наводненията

admin

Неински: Важно е България да има възможност да контролира изпълнението на договора с РСМ

Екип от 30 доброволци – медицински специалисти е готов да замине за Турция

admin

Сигнал за бомба и в УНСС

admin

Leave a Comment