21.02.2024
112 България

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита на „Капитан Андреево“

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита при две проверки на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Това е станало при инспекции на товарен автомобил и автобус, напускащи България в посока Турция. По случаите са стартирали бързи производства срещу водача на товарния автомобил М. А. (41 г.), който е с двойно румънско и турско гражданство и шофьора на автобуса Б. Д. (25 г.), турски гражданин, уточниха от прокуратурата. Двамата са задържани за по 72 часа.

На 30 януари при проверка на влекач с прикачено полуремарке, пътуващ от Нидерландия през България за Ливан в шофьорската кабина в сак с лични вещи и в арматурното табло са открити пачки с шотландски и английски паунди с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 111 630 шотландски паунда и 3380 британски паунда с обща левова равностойност 255 947 лева.

Ден преди това, на 29 януари, митническите служители намират недекларирана валута с левова равностойност 420 280 лева при проверка на автобус. В превозното средство с 20 пасажери от Румъния за Турция валутата е била укрита във фабрична кухина под последния ред седалки в пътническия салон. Открити са 214 890 евро с левова равностойност 420 280 лева, предаде БТА.

За 2023 година това е втори и трети случай на откриване на недекларирана валута на пункта с Турция. През цялата 2022 година общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства на „Капитан Андреево“ е около 27 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Трагедия: Баща и син издъхнаха при кърваво меле на пътя

admin

БСП ударно назначава в горите съпартийци и кадри на ДПС и ГЕРБ

580 случая на КОВИД-19 у нас пред последното денонощие

admin

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно

admin

Радев с упрек към Денков за посещението на Зеленски

admin

Откриха тялото на самопрострелял се мъж

admin

Leave a Comment