27.07.2024
112 България

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита на „Капитан Андреево“

Недекларирана валута за над 670 000 лева е открита при две проверки на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Това е станало при инспекции на товарен автомобил и автобус, напускащи България в посока Турция. По случаите са стартирали бързи производства срещу водача на товарния автомобил М. А. (41 г.), който е с двойно румънско и турско гражданство и шофьора на автобуса Б. Д. (25 г.), турски гражданин, уточниха от прокуратурата. Двамата са задържани за по 72 часа.

На 30 януари при проверка на влекач с прикачено полуремарке, пътуващ от Нидерландия през България за Ливан в шофьорската кабина в сак с лични вещи и в арматурното табло са открити пачки с шотландски и английски паунди с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 111 630 шотландски паунда и 3380 британски паунда с обща левова равностойност 255 947 лева.

Ден преди това, на 29 януари, митническите служители намират недекларирана валута с левова равностойност 420 280 лева при проверка на автобус. В превозното средство с 20 пасажери от Румъния за Турция валутата е била укрита във фабрична кухина под последния ред седалки в пътническия салон. Открити са 214 890 евро с левова равностойност 420 280 лева, предаде БТА.

За 2023 година това е втори и трети случай на откриване на недекларирана валута на пункта с Турция. През цялата 2022 година общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства на „Капитан Андреево“ е около 27 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

Бурен вятър на изток, дъжд на запад

admin

Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС

Дани Тренчева

Надежда Йорданова участва в откриването на форум срещу езика на омразата

admin

Важно съобщение от АПИ

admin

Доживотен затвор за мъж, убил по жесток начин приятелката си

admin

Leave a Comment