28.03.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Народният представител Стефан Апостолов с призив към управляващата коалиция във връзка с нарастващите проблеми около цените на електроенергията

Народните представители от коалиция ГЕРБ – СДС в 47-то Народно събрание – Росен Желязков, Стефан Апостолов и Костадин Стойков дадоха пресконференция в Благоевград по повод тежкото финансово състояние на общини и социални заведения в Благоевградска област заради по – високите цени на тока и газа, както и на пелетите за отопление.

Пред представителите на медиите Стефан Апостолов обърна внимание на това, че към момента община Симитли успява да се справя, тъй като има подписан договор, според който цената на един мегават е 110 лв., но без ДДС, такса пренос и т.н.

Той наблегна на това, че ситуацията много скоро ще се промени, тъй като договорът на общината изтича. След приключването му се очаква задълженията за електричество на община Симитли да се повишат 5 пъти. Това означава, че ако в момента общината заплаща 50 хил. лв. месечно, то след изтичане на договора ще се налага да заплаща 250 хил. лв.

„Повишението на цените ще означава, че община Симитли много бързо ще изразходи бюджета, който има за ток. Другото много важно нещо е, че общината, детските градини и училищата нямат право на данъчен кредит, което означава, че не могат да ползват ДДС-то.“, каза още той.

По думите на Стефан Апостолов при тази ситуация пред община Симитли ще стоят само два варианта за справяне. „Първият от тях е да се спре осветлението в общината, което обаче ще увеличи нивата на битова престъпност. В момента при нас тя е сведена почти до нула. Никой не иска това да се случва, но… Другият вариант е да се върви към икономии и преминаване на режим на дистанционна работа на общинска администрация“, прибави народният представител от Симитли.

Във връзка със социалните центрове, Стефан Апостолов заяви, че на територията на община Симитли има много такива, но и те са изправени пред затруднено положение, тъй като се отчита сериозно увеличение в цената на метана.

„Ще ви дам пример с двата нови центъра, които разкрихме в Полена и Брежани. За декември месец сметката за метана, която са платили е по 3 000 лв. за всеки център. През януари цените се повишиха, времето застудя и сега сметката, която се очаква, е около 5 000 лв. Други от центровете се отопляват на пелети. Преди началото на сезона същите бяха закупени на цена от 450 лв. Сега са 750 лв. Община Симитли се старае да дофинансира разходите на социалните центрове и на детските градини и училищата, но в един момент ресурсът ще се изчерпа и тогава няма да има от къде да се вземат пари“, подчерта Стефан Апостолов, отправяйки апел към управляващата коалиция да приеме протегната ръка на опозицията за справяне с проблема.

Припомняме, че коалиция ГЕРБ – СДС внася в енергийната комисия проект на решение за 100 % компенсации на размера на увеличението на тока за организации, които не могат да си покрият сметките, защото не продават продукция – болници, социални центрове, общини, градски транспорт, ВиК, църкви и джамии.

По темата Росен Желязков заяви, че ГЕРБ – СДС предлага компенсаторен механизъм, за който има наличен финансов ресурс. Той обаче изрази притеснението си, че управляващите може да пренебрегнат въпросното предложение, тъй като е направено от опозицията. Народният представител подчерта, че действащата енергийна комисия и управляваща коалиция са имали достатъчно време да направят сами това предложение, защото само чрез него реално може да се реши възникналия проблем, но не са го направили.

„Без да е наша работа, тъй като сме опозиция, от ГЕРБ – СДС предложихме управленско решение, защото ситуацията е тежка и изисква спешна намеса“, уточни Желязков.

Related posts

Община Сандански организира състезание „Арт проект МАРТЕНИЦА“!

Дани Тренчева

Бесен на ВиК вилнее в село Церово: Боян завърза с въже и издърпа с колата противопожарен и спирателен кран

admin

Какви са причините за рухването на бетонната ограда на детска градина в Благоевград

Дани Тренчева

Коледно настроение обзе Центъра за настаняване от семеен тип в село Брежани

Дани Тренчева

Митнически служители задържаха 17 кг марихуана в автомобил на МП Гюешево

Дани Тренчева

Успешен 1-ия кръг на РШ по мотокрос за клубовете от Симитли

admin

Leave a Comment