10.12.2023
България

Над 288 000 семейства получиха помощи за отопление

Според данни на Агенцията за социално подпомагане 288 350 семейства са получили целева помощ и еднократна финансова подкрепа за отопление през тази зима.

От тях 261 001 са получили целева помощ за отопление за петте месеца на отоплителния сезон в размер на 523.55 лв., а одобрените за получаване на еднократна финансова подкрепа от 300 лв. са 27 349, съобщават от АСП.

И през тази година най-много са отпуснатите целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) – 225 389, като 2 250 от тях са в натура. На 30 006 лица и семейства помощта е отпусната за отопление с електроенергия, на 5 166 за парно и на 440 за природен газ. Най-голям брой са получилите целева помощ за отопление в областите Пловдив – 20 772, Благоевград – 20 739 и Враца – 12 669.

Разходването по предназначение на предоставените целеви помощи за отопление се контролира от АСП. При установено нарушение помощта трябва да бъде възстановена, а злоупотребилите ще бъдат лишени от възможност да я получат за следващия отоплителен сезон.

Еднократната финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лв. беше въведена от служебното правителство, което осигури и допълнителни разходи за изплащането й, припомнят от Агенцията.

Тази помощ е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна регистрация в дирекция „Бюро по труда“, която да е активна и към 1 ноември. От нея можеха да се възползват и хората, които отговарят на критериите за получаване на целева помощ за отопление, но не са кандидатствали за нея в определения за това срок – до 31 октомври 2021 г. Заявления за отпускането на финансовата подкрепа се подаваха в дирекциите „Социално подпомагане“ до 23 ноември 2021 г.

Помощта се изплаща еднократно, съгласно избрания от хората начин – по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“ ЕАД. 

Related posts

Почитаме светци, които били посечени с меч заради вярата си

Дани Тренчева

Правителството отпуска допълнително 100 млн. лв. по мярката „Запази ме+“

Дани Тренчева

Назначиха осем нови областни управители

Дани Тренчева

Радев: България очаква новото правителство с нетърпение и много надежди

Дани Тренчева

Калоян Стайков: Щетите от мораториума са нанесени, обявената помощ само замазва проблема

Дани Тренчева

Радев: Кризата с Украйна създава заплаха за сигурността на България и Европа

Дани Тренчева

Leave a Comment