28.05.2024
Без категория

Надзорният орган на ЕС призова за забрана на шпионски софтуери като „Пегас“

Европейският надзорен орган по защита на данните призова шпионският софтуер „Пегас“ на израелската компания NSO Group и подобни на него софтуери да бъдат забранени в ЕС, съобщи Ройтерс.

„Забраната за разработване и внедряване на шпионски софтуер с възможности на „Пегас“ в ЕС би била най-ефективният начин за защита на нашите основни права и свободи“, цитира агенцията откъс от изявление на органа. В него се казва също, че използването на „Пегас“ може да доведе до безпрецедентно ниво на намеса, „което може да засегне най-интимните аспекти на ежедневието“.

В средата на лятото на миналата година базираната във Франция неправителствена организация Forbidden Stories и 17 медии в различни държави публикуваха разследване, в което се твърди, че десетки хиляди хора по света може да са били следени от „Пегас“ – троянски кон за мобилни телефони. Възможно е мишена да са били редица ръководители на международни организации, правителства и държави, съобщи британският вестник „Гардиън“, който участва в журналистическото разследване. Израелската компания NSO Group, която е разработила софтуера, твърди, че правото за използване на „Пегас“ е предоставено изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелските власти. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Прогноза за времето

admin

Четирима загинали при пожар на къща обитавана от българи в Германия

admin

Да помогнем на Никола, защото „който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”!

admin

Прогноза за времето

admin

Една от жертвите на свлачището на остров Иския вероятно е българка

admin

Местим стрелките на часовника с един час напред на 26 март

admin

Leave a Comment