23.03.2023
България

МО: Мобилизация е възможна само след решение на НС и указ на президента

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани, уверяват от Министерство на отбраната.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината. Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни.

Съгласно чл. 95. от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв., се казва още в изявлението на военното ни министерство. 

Related posts

ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8%

Дани Тренчева

Честваме Св. мъченици Тирс, Левкий, Филимон, Аполоний, Ариан и Калиник и другите с тях

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Прокуратурата разследва смъртта на 11-годишно дете

admin

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник за вота на недоверие

Петков: Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери

Дани Тренчева

Leave a Comment