06.07.2022
България

МО: Мобилизация е възможна само след решение на НС и указ на президента

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани, уверяват от Министерство на отбраната.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината. Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни.

Съгласно чл. 95. от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв., се казва още в изявлението на военното ни министерство. 

Related posts

Увеличават се областите в тъмночервената зона

Дани Тренчева

Христо Иванов: Отиваме към избори

Разхлабват антиCOVID мерките в София

Дани Тренчева

България е с най-ниски заплати и с най-малка покупателна способност в ЕС

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 4 януари 2022

Дани Тренчева

Сметките на автобуса-ковчег не излизат, един от оцелелите е в неизвестност

Дани Тренчева

Leave a Comment