31.01.2023
Covid-19 България

МОН разпространи декларацията за съгласие за тестването на учениците

Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19, предаде МОН. Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях – на директорите.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

Related posts

Протест срещу връщането на хартиената бюлетина

admin

Пристигащите от страни в червената зона ще влизат у нас само със сертификат

Дани Тренчева

„Българската Коледа“ подпомогна с апаратура 26 болници в страната

Дани Тренчева

МС обсъжда еднократните помощи от 300 лв. за семейства заради скъпите горива

Дани Тренчева

Вижте шокиращите случаи на заловени пияни и дрогирани шофьори

admin

Правителството създаде Съвет за развитие на гражданското общество

Дани Тренчева

Leave a Comment