13.08.2022
България

Митнически служители откриха 90 000 недекларирани британски лири при две проверки на ГКПП Дунав мост-Видин

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Русе откриха 90 000 недекларирани британски лири при две проверки в района на ГКПП Дунав мост-Видин.

На 15.12.2021 г. митнически инспектори спират влизащ в страната товарен автомобил. Водачът заявява, че превозва групажна стока от Великобритания за Ирак. При последвала проверка в чекмедже на хладилния шкаф митническите служители намират найлонов плик с английски лири в купюри от 10, 20 и 50. При изброяването им в присъствието на водача се установява, че сумата е в размер на 55 000 лири. За валутата водачът не притежава банков или друг разплащателен докумен и заявява, че това са средства на неговата фамилия. Сумата обаче не е декларирана, поради което му е съставен акт за установяване на административно нарушение на Валутния закон. За обезпечение на глобата по акта с разписка са задържани 1600 евро.

Два дни по-късно, на 17.12.2021 г. митнически служители спират друг влизащ в страната през ГКПП Дунав мост-Видин товарен автомобил. Водачът пътува от Великобритания за Турция и заявява, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка обаче митническите служители намират под пасажерската седалка черен найлонов плик с британски лири. При изброяване се установява, че сумата е 35 000 лири. И този водач обяснил, че това са средства на неговата фамилия, за които обаче не притежава банков или друг разплащателен документ и не ги е декларирал. Съставен е акт за установяване на администраитивно нарушение на Валутния закон, като с разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечение на евентуални глоби.

Related posts

Радев за военно-техническата помощ за Украйна: Това е опасна стъпка, партиите пренебрегнаха здравия разум

Днес отбелязваме Aнтоновден. Честит празник!

Дани Тренчева

КНСБ отново апелира: Ваксинирайте се, спасете живот!

Дани Тренчева

Здравното министерство и религиозните общности започват кампания за ваксините

Дани Тренчева

Сербезова: Едва 30% са ваксинираните в България

Дани Тренчева

ГЕРБ: Още днес да се разгледа искането за военна помощ за Украйна

Leave a Comment