17.04.2024
България Политика

Мирослав Иванов: Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда

Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда, каза пред журналисти изпълняващият длъжността председател на Народното събрание (НС) Мирослав Иванов.

Вчера Никола Минчев беше предсрочно освободен като председател на парламента с гласовете на „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ и последваха протести в негова подкрепа пред НС.

Процедурата следва да се проведе в 14-дневен срок по правилник, аз няма да се възползвам от правото да стоя 14 дни начело на НС, смятам още следващата седмица тази точка да я включа в работата на Народното събрание и то да избере своя нов председател, заяви Иванов. Попитан кого ще предложи „Продължаваме Промяната“, той каза, че не е коментирано още дали ще внасят кандидатура, дали тя ще бъде обща на коалицията, дали на конкретна формация, предстои това да се случи тези дни.

Не мисля, че има необходимост от извънредно заседание в неделя, коментира още Мирослав Иванов за насрочването на разискванията по внесения вот на недоверие към кабинета на премиера Кирил Петков. Действително политическите страсти са много нажежени, те отекват много шумно и в българското общество, виждате – вчера имаше протести, посочи той. Не искам да нагнетявам допълнително напрежение, искам ситуацията малко да се поуспокои, парламентарните групи да могат трезво да помислят какво следва оттук нататък като поведение, като отношение, защото предстоящият вот на недоверие е изключително важен, той ще предопредели бъдещето на страната за следващите няколко месеца и години, коментира Иванов.

Той посочи, че, ако има нови избори, това може да попречи на приемането на законодателство по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, както и да не бъдат усвоени парите по плана, което, по думите му, няма да е в интерес на страната.

Относно днешното спречкване в пленарната зала между депутати от „Продължаваме Промяната“ и ДПС, Мирослав Иванов каза, че е разговарял с Йордан Цонев и го е помолил да успокои народните представители от ДПС, а той го помолил същото. Така че аз разговарях с г-н Костурков, с г-н Ананиев и с други колеги, посочи Иванов. Той допълни, че е разговарял и с председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров също да предупреди колегите от „Продължаваме Промяната“ да не се отправят остри изявления, които да провокират ответна реакция от опозицията.

Related posts

Гешев скъса оставката си и атакува Борисов

admin

Почина адвокат Марин Марковски

admin

ДАНС влезе в ТЕЦ „Марица изток“ 2

Дани Тренчева

Раниха две деца с въздушна пушка в Монтана

Попова Коледа е!

Дани Тренчева

Парламентът ще изслуша председателя на Държавната агенция за бежанците относно състоянието на кризисните центрове

admin

Leave a Comment