15.06.2024
България

Министър Лорер: В ББР има наследени осем особено големи и особено проблемни кредита

В БНБ не е подавана молба за промяна на устава на Българската банка за развитие (ББР) за вдигане на тавана от пет милиона лева за кредитна експозиция, каза във времето за парламентарен контрол Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Банката ще изпълнява законовата си мисия да подпомага малките и средни предприятия там, където търговските банки не могат да го направят. До миналата година, когато бордът на банката беше сменен, ББР имаше един милиард лева проблемни кредити. Затова има огромни провизии за осем кредита, които са особено големи и особено проблемни, посочи министърът.

Лорел беше запитан от група народни представители дали като принципал на ББР има намерение да промени устава й и да вдигне тавана от 5 милиона лева за кредитна експозиция.

Към края на първото тримесечие се вижда, че ББР няма голямо развитие, каза народният представител Петър Чобанов. Вижда се свиване на кредитния портфейл с 350 милиона лева, намаляване на активите, на депозитите и на приходите на ББР, каза Чобанов.

В ББР няма лобистки интереси, тя работи само в полза на малките и средни предприятия, посочи министър Лорер.

Related posts

Десетмесечно бебе е пострадало при катастрофа

Дебат Радев – Герджиков ще има в четвъртък

Дани Тренчева

Василица е! Честит празник, скъпи приятели роми!

Дани Тренчева

Прокуратурата няма да разследва сигнала за ваксини с изтекъл срок на годност

Дани Тренчева

„Пирогов“ с най-голям брой ваксинации за година

Дани Тренчева

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

admin

Leave a Comment