21.01.2022
България

Министър Кацаров: Броят на трансплантациите може да се удвои

Във връзка с Европейския ден на органното донорство и трансплантацията, министърът на здравеопазването участва в церемония по засаждане на рози в парка на НДК в София. Д-р Кацаров заяви пред журналистите:

„Броят на извършваните трансплантации през последните години е крайно незадоволителен. Причините за това не са финансови, не се налага и промяна в закона. Причините за малкия брой трансплантации са организационни. Най-големите болници у нас години наред не са подали и по един донор. Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ вече предприеха необходимите мерки, в това число и промени в нормативни актове, така че очаквам още през следващата година броят на донорите да бъде най-малко два пъти повече. Това е напълно постижима цел“.

Относно незаконните практики, които бяха установени при проверките в болница „Лозенец“, министърът заяви, че това вече е минало.

„Предприели сме всички необходими мерки в България повече да не е възможно извършването на незаконни трансплантации. Въведохме процедурни правила за определяне на реципиентите на органи. Вече не е възможно хора, свързани с властта, да пререждат останалите в листите на чакащите за трансплантация, както се случваше в близкото минало“.

Related posts

6761 са новите случаи на коронавирус, 116 души са починали

Дани Тренчева

Инфекционист: В началото на януари ни очаква пик на заболеваемостта

Дани Тренчева

Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес

Дани Тренчева

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Дани Тренчева

Пеканов: ЕК има 43 забележки по Плана за възстановяване и устойчивост

Дани Тренчева

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

Leave a Comment