08.06.2023
България

Министър Кацаров: Броят на трансплантациите може да се удвои

Във връзка с Европейския ден на органното донорство и трансплантацията, министърът на здравеопазването участва в церемония по засаждане на рози в парка на НДК в София. Д-р Кацаров заяви пред журналистите:

„Броят на извършваните трансплантации през последните години е крайно незадоволителен. Причините за това не са финансови, не се налага и промяна в закона. Причините за малкия брой трансплантации са организационни. Най-големите болници у нас години наред не са подали и по един донор. Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ вече предприеха необходимите мерки, в това число и промени в нормативни актове, така че очаквам още през следващата година броят на донорите да бъде най-малко два пъти повече. Това е напълно постижима цел“.

Относно незаконните практики, които бяха установени при проверките в болница „Лозенец“, министърът заяви, че това вече е минало.

„Предприели сме всички необходими мерки в България повече да не е възможно извършването на незаконни трансплантации. Въведохме процедурни правила за определяне на реципиентите на органи. Вече не е възможно хора, свързани с властта, да пререждат останалите в листите на чакащите за трансплантация, както се случваше в близкото минало“.

Related posts

МОН пусна свой канал във Viber

Дани Тренчева

Засилен е трафикът на границата с Гърция

admin

Почитаме Св. мчци Ермил и Стратоник

Дани Тренчева

Бойко Борисов: За ГЕРБ ново правителство в този парламент е идеалният вариант

admin

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Дани Тренчева

Министър Сандов: Засилен е контролът за внос на нерегламентирани отпадъци

Дани Тренчева

Leave a Comment