17.06.2024
България

Мика Зайкова: Мораториумът не реши проблемите, само ги отложи

Наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата не реши проблемите, а ги отложи. Това каза в ефира на „Твоят ден” финансовия експерт и бивш депутат от „Има такъв народ” Мика Зайкова. По думите й вероятността решението да доведе до натрупване на проблеми е голяма.

„До 31 март ще бъдат направени анализи, ще се използва целия потенциал от енергетици и икономисти. Вярвам, че ще се намери начин да се тушират високите цени. Няма причина за такива цени в българската икономика и енергетика”, обясни Зайкова и добави, че правителството донякъде е оправдано в решението си, тъй като тогава то беше само на един ден.

Финансовият експерт е на мнение, че свръхпечалбите от свободния пазар трябва да се пренасочат, както и да се търси сключването на дългосрочни договори.

По отношение компенсациите за бизнеса Мика Зайкова коментира, че те не трябва да са еднакви за всички.

„Трябва да се разпределят според това кой получава субсидии и кой не. Зависи и от това колко мегавата електроенергия ползват. Ако не говорим само за цените на тока, трябва да има енергийни помощи не само за бизнеса, но и за населението. Мярката 60 на 40 не е достатъчна”, допълни още тя.

Според Мика Зайкова младите депутати се справим изключително добре в парламента. Първите задачи, с които новите управляващи трябва да се заемат, според нея са реформа в съдебната система и приемане на бюджета за догодина.

Снимка: БГНЕС

Related posts

 Румен Радев: Догодина България категорично ще се присъедини към Шенген

admin

Даниел Лорер: В България от няколко месеца насам се случват изключително вълнуващи неща

Слънчево и топло време в последния октомврийски ден

admin

Прокурори от ВСС с второ предложение за отстраняване на Гешев

admin

Андрей Гюров си показа дисертацията си във Виенския университет

Прокуратурата и ОССЕ обсъдиха мерките за гарантиране честността на изборите у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment