12.08.2022
България

Мика Зайкова: Мораториумът не реши проблемите, само ги отложи

Наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата не реши проблемите, а ги отложи. Това каза в ефира на „Твоят ден” финансовия експерт и бивш депутат от „Има такъв народ” Мика Зайкова. По думите й вероятността решението да доведе до натрупване на проблеми е голяма.

„До 31 март ще бъдат направени анализи, ще се използва целия потенциал от енергетици и икономисти. Вярвам, че ще се намери начин да се тушират високите цени. Няма причина за такива цени в българската икономика и енергетика”, обясни Зайкова и добави, че правителството донякъде е оправдано в решението си, тъй като тогава то беше само на един ден.

Финансовият експерт е на мнение, че свръхпечалбите от свободния пазар трябва да се пренасочат, както и да се търси сключването на дългосрочни договори.

По отношение компенсациите за бизнеса Мика Зайкова коментира, че те не трябва да са еднакви за всички.

„Трябва да се разпределят според това кой получава субсидии и кой не. Зависи и от това колко мегавата електроенергия ползват. Ако не говорим само за цените на тока, трябва да има енергийни помощи не само за бизнеса, но и за населението. Мярката 60 на 40 не е достатъчна”, допълни още тя.

Според Мика Зайкова младите депутати се справим изключително добре в парламента. Първите задачи, с които новите управляващи трябва да се заемат, според нея са реформа в съдебната система и приемане на бюджета за догодина.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Христо Иванов: Да защитим националния интерес

admin

Как да караме колата, за да пестим гориво

Какво ще се случва с използваните COVID тестове на учениците?

Дани Тренчева

Костадин Костадинов: Твърде вероятно е „Възраждане“ да внесе вот на недоверие

Проверяват висши служители на ГДНП за работата им по случая „Булгаргаз”

Дани Тренчева

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

Дани Тренчева

Leave a Comment