14.04.2024
Covid-19 България

МЗ: С хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинирате срещу COVID-19

Условието е да не сте в активна фаза на заболяването

От Министерството на здравеопазването заявиха, че хората с хронични и автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19 – условието е да не са в активна фаза на заболяването в момента на имунизацията.

Лекарите ще подписват допълнителен формуляр за пациенти със заболявания. Това съобщи заместник здравния министър Тома Томов. Хронично болните вече ще могат да си поставят COVID ваксина, но под условие:

„Възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро възпалително, остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания, на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения“, коментира Томов.

Хората с автоимунно заболяване също биха могли да се ваксинират, но и при тях условието е заболяването им да не е в прогрес. В този случай трябва да се изчака затишие, след което може да се постави ваксина, добави заместник здравният министър Александър Златанов:

„Да не подценяват състоянието, в което са, и това, че не могат да получат ваксина, а напротив, да спазват мерките максимално, да ограничат контактите си, защото те са рискови“.

Ваксините може да имат противопоказания само за хората, които са чувствителни към някоя от съставките, описани в листовката. Преди ваксинация няма да се изследва наличието на антитела, каза още Тома Томов.

Източник:БНР

Related posts

МОН започва прием на заявления от бежанци за записване в училище

Дани Тренчева

Румен Радев проведе телефонен разговор с Реджеп Ердоган

admin

Кирил Петков няма да участва в лидерската среща утре

admin

Румен Радев: На Балканите споделяме общи проблеми по отношение на пътната безопасност

admin

Борисов: Правителство може да има само с мандат на ГЕРБ-СДС

admin

Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна

Дани Тренчева

Leave a Comment