23.07.2024
Covid-19 България

МЗ: С хронични и автоимунни заболявания може да се ваксинирате срещу COVID-19

Условието е да не сте в активна фаза на заболяването

От Министерството на здравеопазването заявиха, че хората с хронични и автоимунни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19 – условието е да не са в активна фаза на заболяването в момента на имунизацията.

Лекарите ще подписват допълнителен формуляр за пациенти със заболявания. Това съобщи заместник здравния министър Тома Томов. Хронично болните вече ще могат да си поставят COVID ваксина, но под условие:

„Възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро възпалително, остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания, на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения“, коментира Томов.

Хората с автоимунно заболяване също биха могли да се ваксинират, но и при тях условието е заболяването им да не е в прогрес. В този случай трябва да се изчака затишие, след което може да се постави ваксина, добави заместник здравният министър Александър Златанов:

„Да не подценяват състоянието, в което са, и това, че не могат да получат ваксина, а напротив, да спазват мерките максимално, да ограничат контактите си, защото те са рискови“.

Ваксините може да имат противопоказания само за хората, които са чувствителни към някоя от съставките, описани в листовката. Преди ваксинация няма да се изследва наличието на антитела, каза още Тома Томов.

Източник:БНР

Related posts

Двама полицаи с обвинение за искане и приемане на подкуп

admin

Денков: Смятам, че антиCOVID мерките в училищата трябва да отпаднат до дни

Дани Тренчева

Заместник-шефката на парламента Росица Кирова има пристанище с 11 кораба

Вариантът Омикрон убива със 75% по-малко хора от Делта

Дани Тренчева

Честваме деня на св. Григорий Богослов

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата разследва вицепремиера Асен Василев

admin

Leave a Comment