15.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Мече се роди в зоопарка в Благоевград

Мече се роди в зоопарка в Благоевград. Най-новият обитател на зоологическата градина се е появил на бял свят на 16 януари, но от няколко дни майката вече го извежда и извън бърлогата, каза за БТА директорът на зоопарка д-р Крум Попниколов.

Веднага след раждането на мечето са предприети действия за отделяне на бащата – мъжкият мечок Борко от майката Калина. В природата женската и малкото нямат физически контакт с мъжкия, затова и веднага започна преработване на електропастира, за да има преграда между тях, посочи д-р Попниколов. Специално за мъжкия е изграден и басейн, който е в неговия участък.

Майката е грижовна, каза директорът на зоопарка и допълни, че освен майчиното мляко, мечето получава и допълнително храна, подходяща за него. „Малкото познава околната среда добре, игриво е, майката е изключително грижовна, за нас това е една голяма радост“, каза още д-р Попниколов. Полът на мечето все още не е ясен, но предположенията са, че най-новият обитател на парка е мъжки.

От община Благоевград съобщиха, че днес кметът Илко Стоянов е направил оглед на обновеното пространство за мечките и изградения електропастир и басейн за мъжкия. Предстои да бъде извършен ветеринаромедицински преглед.

В зоопарка в Благоевград има над 300 броя животни, в това число и птици, като за тях се полагат всички необходими грижи. Те имат индивидуални ветеринарно-медицински картони, както и утвърдени индивидуални хранителни дажби според вида, предава БТА.

Related posts

Липса на тестове за COVID-19 в Дупница

Дани Тренчева

АПИ: До 18 ч. днес шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по пътя Симитли – Разлог

Шефът на МБАЛ в Г. Делчев д-р П. Филибев предложи за председател на новата ТЕЛК скандалната д-р Е. Дюлгерова, която от месец колегата му в Благоевград се опитва да уволни

admin

Обединената кукерска група на Община Симитли с награда за придържане към традициите от „Кукерски игри в Пиринско 2022“

Дани Тренчева

Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград се включва в кампания за превенция на сексуалната експлоатация под надслов „Не си играй със съдбата им“

Дани Тренчева

Разбиха престъпна група, занимавала се със злоупотреби с европари в Петрич

admin

Leave a Comment