28.03.2024
България

МВР: 60 от 84 млн. лв за „Хемус“ са изнесени кеш в сакове и чували

При разследването са разпитани над 200 души

„От близо 84млн. за Лот 5 на АМ „Хемус“ – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували“. Това обявиха на брифинг от ГДНП.

„Превежданите авансово суми за строителството на АМ „Хемус” са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души“, стана ясно на брифинга.

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от „Автомагистрали“ ЕАД” каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС“, добави Станев.

„През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса отпуснат от „Автомагистрали“ ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.
 

Очаквайте подробности

Източник: НОВА

Related posts

Убийство на млад мъж в София

Дани Тренчева

МОН с разяснения по тестването на учениците

Дани Тренчева

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

Дани Тренчева

Хотелиери са пред фалит заради неполучена помощ за бежанците

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани?

Дани Тренчева

Кирил Петков: Ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губим 20 милиарда лева

admin

Leave a Comment