25.07.2024
България

МВнР представи подписания двустранен протокол между България и Северна Македония

Подписаният вчера двустранен протокол между България и Северна Македония предвижда няколко условия, които съседната държава трябва да изпълни, преди да започне преговорите за членство в ЕС, съобщават от пресцентъра на външното ни министерство.

Освен че трябва да включи и българите сред другите народи в своята конституция, от публикувания протокол става ясно, че, Скопие трябва да предприеме действия за пресичане на говора на омразата и недобронамерен пропаганда.

Правителството на съседната държава трябва да потвърди, че осъжда и се извинява на България за репресиите, извършвани от югославските комунистически служби над етническите българи, както и че ще отвори архивите на тези служби.

Двете страни ще честват съвместно през тази и през следващата година всички исторически събития и личности, за което вече има съгласие в съвместната комисия по историческите и образователните въпроси.

Според препоръките на Комисията, Северна Македония трябва да изработи примерен урок за цар Самуил, който да бъде преподаван в седми клас, предвижда още двустранният протокол.

Той ще бъде обсъждан днес от постоянните представители на страните от на ЕС, които подготвят тазседмичната първа междуправителствена конференция на ЕС с Република Северна Македония. На нея няма да бъде давано начало на преговорите за еврочленство. Те ще започнат на следваща такава конференция, но при условие, че дотогава посочените искания на София бъдат изпълнени.

Related posts

Черна статистика

admin

Парламентът реши Иван Иванов да продължи да изпълнява функциите на председател на КЕВР

admin

Как ще се заплаща трудът по празниците?

Дани Тренчева

„Барометър“: Избирателната активност определя броя партии в следващия парламент

admin

Внимание, рязка промяна на времето: Кога идват валежи от дъжд и сняг

admin

Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Дани Тренчева

Leave a Comment