08.12.2023
България

МВнР представи подписания двустранен протокол между България и Северна Македония

Подписаният вчера двустранен протокол между България и Северна Македония предвижда няколко условия, които съседната държава трябва да изпълни, преди да започне преговорите за членство в ЕС, съобщават от пресцентъра на външното ни министерство.

Освен че трябва да включи и българите сред другите народи в своята конституция, от публикувания протокол става ясно, че, Скопие трябва да предприеме действия за пресичане на говора на омразата и недобронамерен пропаганда.

Правителството на съседната държава трябва да потвърди, че осъжда и се извинява на България за репресиите, извършвани от югославските комунистически служби над етническите българи, както и че ще отвори архивите на тези служби.

Двете страни ще честват съвместно през тази и през следващата година всички исторически събития и личности, за което вече има съгласие в съвместната комисия по историческите и образователните въпроси.

Според препоръките на Комисията, Северна Македония трябва да изработи примерен урок за цар Самуил, който да бъде преподаван в седми клас, предвижда още двустранният протокол.

Той ще бъде обсъждан днес от постоянните представители на страните от на ЕС, които подготвят тазседмичната първа междуправителствена конференция на ЕС с Република Северна Македония. На нея няма да бъде давано начало на преговорите за еврочленство. Те ще започнат на следваща такава конференция, но при условие, че дотогава посочените искания на София бъдат изпълнени.

Related posts

МОН предлага финансова подкрепа за над 1200 млади учени

Дани Тренчева

Хаджигенов за коалиция с ПП и ДБ: Имаме общ враг, това е стимул да загърбим партийния егоизъм

admin

ДНСК сезира ВАП за незаконни действия на главния архитект на София

Дани Тренчева

Криминално проявен мъж преби бившата си съпруга

admin

Двама братя са задържани за убийството на граничния полицай

admin

Ръст на делата за кражби в Кюстендил и Дупница

admin

Leave a Comment