21.03.2023
112 Свят

Македонски митничари пропуснали катастрофиралия автобус с нередовни документи

Северна Македония скърби за жертвите на изгорелия на магистрала „Струма“ автобус. Български прокурори и следователи заминаха за Скопие, за да може по-бързо да се идентифицират загиналите. Двама митничари са отстранени, защото са пропуснали автобуса да излезе от страната без изрядни документи.

„Беше направена вътрешна проверка на митническата администрация. Установено е, че автобусът не е регистриран в системата, което е пропуск на митничарите. Затова ще понесат отговорност и ще бъдат отстранени”, заяви вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски пред NOVA. 

„Новините от последните часове са, че митническата вътрешна комисия е извършила проверка на граничния пункт „Деве Баир” и там е установено, че двама митничари не са си свършили работата. Пропуснали са автобуса с нередовни документи. Заради това те ще бъдат отстранени от работа, а ръководителят им ще бъде санкциониран”. Това заяви пред NOVA главният редактор на македонския сайт „Трибуна“ Атанас Величков по-рано през деня. 

„По принцип политиката на фирмите е да дават международни курсове на опитни шофьори. Най-вероятно шофьорът на автобуса е бил опитен и дали е направил грешка, трябва да каже разследване”, каза още той.

„В медиите се появи информация, че в автобуса е имало пиротехника за Нова година. От фирмата превозвач съобщиха във Facebook, че това не е истина и че в превозното средство няма тайници, в който може да се сложи нафта или такава пиротехника”, посочи още Величков.

По данни на местната община Чаир, в която са живеели 16 от жертвите, част от близките вече започват да се прибират към Скопие. Общината вчера реши 20 000 евро, предвидени за коледната украса, да бъдат раздадени на семействата на загиналите. Няма да има условия по отношение на социалния им статус и финансовото им положения, ако има разделение по отношение на паричните средства те ще касаят само и единствено броя на загиналите в една фамилия.

Снимка: БГНЕС

Related posts

ЕК разреши издаването на сертификати след антигенен тест

Дани Тренчева

Продължава акцията за изчезналите рибари в язовир „Мандра“

admin

Пореден случай с насилие и жестокост над куче

admin

СЗО: Не са известни смъртни случаи от Омикрон

Дани Тренчева

Един човек загина, а други трима са в тежко състояние след катастрофа на пътя Разград – Русе

Силен взрив в сграда в центъра на Атина, има един ранен

Дани Тренчева

Leave a Comment