21.07.2024
България

Лидия Шулева: Таван от 30 на сто компенсация за скъпия ток за бизнеса е крайно неудовлетворително

„Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си произвеждаме ток. И то го произвеждаме на една ниска цена. Това е хубавата новина и това означава, че всички тези печалби, които се реализират на борсовия пазар, остават в България“, това каза пред БНР Лидия Шулева, бивш министър на икномиката в правителството на НДСВ във връзка с компенсацията за бизнеса от страна на правителството с около 900 млн.лв. като помощи за високата цена на електроенергията.

„Това създава потенциална възможност тези средства, които са акумулирани в страната, да бъдат използвани за компенсация за бизнесите. Така че, парите ги има за компенсации и има и достатъчно механизми да се върнат към бизсените. Една част от парите ще дойдат от предварително изплащане на дивидент от държавните дружества,  друга част ще дойдат от Фонда за гарантиране на сигурността, трета част от увеличеното ДДС върху много по-голямата сума, която се плаща“, поясни тя. По думите ѝ стъпките на правителството касаят първите два месеца на следващата година, но кабинетът трябва да има ясен механизъм и по-дългосрочна визия по отношение на компенсациите, което не дава възможност на бизнеса да планира, подчерта тя. „Таван от 30 на сто компенсация за скъпия ток за бизнеса е крайно неудовлетворително. То би довело до сериозни проблеми в много предприятия и част от тях ще затворят или пък ще съкращават персонал“, заяви още Шулева.

По думите и важното е, че средства за компенсации ще има, защото разликата между борсовата и производствената цена на тока е много голяма и тези пари остават реално в България. 

„Проблемът е как правителството ще осигури тази компенсация и даде гаранция на бизнеса какви обозрими граници на движение на цената на тока ще има през тези месеца, за да може фирмите да планират цени и доставки“, допълни тя.

Related posts

Смениха ръководството на „Булгаргаз“

admin

Уволненото ръководство на ВМЗ-Сопот обвини Нинова в лъжа

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Дани Тренчева

Влак блъсна кола на жп прелез във Великотърновско, двама души загинаха

Дани Тренчева

Православната църква чества Св. Равноапостолна Нина

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Св. великомъченица Анастасия

admin

Leave a Comment