20.04.2024
България

Лидия Шулева: Таван от 30 на сто компенсация за скъпия ток за бизнеса е крайно неудовлетворително

„Хубавото е, че ние не внасяме ток, а ние си произвеждаме ток. И то го произвеждаме на една ниска цена. Това е хубавата новина и това означава, че всички тези печалби, които се реализират на борсовия пазар, остават в България“, това каза пред БНР Лидия Шулева, бивш министър на икномиката в правителството на НДСВ във връзка с компенсацията за бизнеса от страна на правителството с около 900 млн.лв. като помощи за високата цена на електроенергията.

„Това създава потенциална възможност тези средства, които са акумулирани в страната, да бъдат използвани за компенсация за бизнесите. Така че, парите ги има за компенсации и има и достатъчно механизми да се върнат към бизсените. Една част от парите ще дойдат от предварително изплащане на дивидент от държавните дружества,  друга част ще дойдат от Фонда за гарантиране на сигурността, трета част от увеличеното ДДС върху много по-голямата сума, която се плаща“, поясни тя. По думите ѝ стъпките на правителството касаят първите два месеца на следващата година, но кабинетът трябва да има ясен механизъм и по-дългосрочна визия по отношение на компенсациите, което не дава възможност на бизнеса да планира, подчерта тя. „Таван от 30 на сто компенсация за скъпия ток за бизнеса е крайно неудовлетворително. То би довело до сериозни проблеми в много предприятия и част от тях ще затворят или пък ще съкращават персонал“, заяви още Шулева.

По думите и важното е, че средства за компенсации ще има, защото разликата между борсовата и производствената цена на тока е много голяма и тези пари остават реално в България. 

„Проблемът е как правителството ще осигури тази компенсация и даде гаранция на бизнеса какви обозрими граници на движение на цената на тока ще има през тези месеца, за да може фирмите да планират цени и доставки“, допълни тя.

Related posts

Задържаха собственика на ФК Марек (Дупница) за разпространение на акцизни стоки

Ново досъдебно производство срещу Георги Семерджиев

admin

Мъж без книжка си спретна гонка с полицията, заби се в дърво

Дани Тренчева

Прокуратурата повдигна обвинение на прокурор във връзка с казуса „Осемте джуджета“

admin

Акция на ГДБОП и НАП срещу престъпна група, източвала ДДС

Дани Тренчева

На първо четене: Депутатите удължиха действието на Бюджет 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment