20.07.2024
Благоевград Култура и изкуство Пулсът на Югозапада

Кукерски игри в Пиринско в седмицата на прошката

Стотици чанове ще огласят Благоевград по време на „Кукерски игри в Пиринско 2022“.

На 6 март /неделя/ от 10.00 часа кукерите ще демонстрират своите маскарадни костюми на пл. „Георги Измирлиев“, като събитието ще започне с дефиле, което ще тръгне от сградата на Съдебна палата – Благоевград.  Демонстрацията ще продължи по главната улица „Тодор Александров“ и ще стигне до площада пред сградата на Общината, където ще бъде журито.

По предложение на кмета Илко Стоянов игрите ще се проведат в седмицата на прошката.

За събитието са поканени  и групи от Благоевградска област. Към момента потвърждение за участие има от община Симитли, които ще покажат своите маскарадни костюми.  В Кукерските игри ще участват още 12 групи от общината, сред които Грамада 1 и 2 група, село Покровник, село Лешко, село Логодаж, Плаж махала, кв. „Струмско“, село Падеж, село Зелен дол, III квартал, I квартал, село Изгрев (изброените групи не са в реда на дефилиране). По време на „Кукерски игри в Пиринско 2022“ ще се извие най-дългото хоро, което ще бъде поведено от артисти от Ансамбъл „Пирин“. По идея на общинското ръководство за жителите от малките населени места и крайните квартали на града, ще има организиран безплатен транспорт.

През месец януари „Кукерски игри в Пиринско 2022“ бяха отложени поради епидемичната обстановка в страната и високия брой заболеваемост от Ковид-19.

Related posts

Благоевград посреща най-добрите боксьори на България

Дани Тренчева

Дългогодишен деец на Българската федерация по художествена гимнастика – с благодарствен адрес към кмета на община Симитли

admin

Пътят Полето – Брежани е част от Републиканската пътна мрежа и за него отговаря Агенция „Пътна инфраструктура“

Дани Тренчева

Включиха ЮЗУ „Неофит Рилски“ в световната класация SCimago

Дани Тренчева

Камион спука гума, разпиля трупи по Е-79

Дани Тренчева

Водоснабдяването на улица „Нова махала“ в Симитли ще бъде преустановено на 2 декември

Дани Тренчева

Leave a Comment