23.03.2023
Благоевград Култура и изкуство Пулсът на Югозапада

Кукерски игри в Пиринско в седмицата на прошката

Стотици чанове ще огласят Благоевград по време на „Кукерски игри в Пиринско 2022“.

На 6 март /неделя/ от 10.00 часа кукерите ще демонстрират своите маскарадни костюми на пл. „Георги Измирлиев“, като събитието ще започне с дефиле, което ще тръгне от сградата на Съдебна палата – Благоевград.  Демонстрацията ще продължи по главната улица „Тодор Александров“ и ще стигне до площада пред сградата на Общината, където ще бъде журито.

По предложение на кмета Илко Стоянов игрите ще се проведат в седмицата на прошката.

За събитието са поканени  и групи от Благоевградска област. Към момента потвърждение за участие има от община Симитли, които ще покажат своите маскарадни костюми.  В Кукерските игри ще участват още 12 групи от общината, сред които Грамада 1 и 2 група, село Покровник, село Лешко, село Логодаж, Плаж махала, кв. „Струмско“, село Падеж, село Зелен дол, III квартал, I квартал, село Изгрев (изброените групи не са в реда на дефилиране). По време на „Кукерски игри в Пиринско 2022“ ще се извие най-дългото хоро, което ще бъде поведено от артисти от Ансамбъл „Пирин“. По идея на общинското ръководство за жителите от малките населени места и крайните квартали на града, ще има организиран безплатен транспорт.

През месец януари „Кукерски игри в Пиринско 2022“ бяха отложени поради епидемичната обстановка в страната и високия брой заболеваемост от Ковид-19.

Related posts

Илко Стоянов посрещна в кабинета си Н. Пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в Р България

Дани Тренчева

Децата от детската градина в село Долно Осеново казаха „НЕ“ на насилието

Дани Тренчева

Поставиха първите ваксини за деца в Кютендилско

Дани Тренчева

Горският пожар край Банско е потушен

Дани Тренчева

С научно-практическа конференция бе отбелязана 30-годишнината от създаването на специалност „Социални дейности“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Дани Тренчева

1 550 лв. бяха събрани по време на благотворителен базар, организиран от ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново

Дани Тренчева

Leave a Comment