05.10.2022
България

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при закупуването на тестове за учениците

КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители, предава NOVA.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите. С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

Related posts

Въоръжен грабеж в офис за разплащания в София

Дани Тренчева

Започва спецакция по пътищата в цялата страна

Петър Петров

Православната църква чества Св. Равноапостолна Нина

Дани Тренчева

Задържаха голямо количеество прекурсори за производство на синтетични наркотици

admin

Откриха тяло на мъж на улица в столичен квартал

Дани Тренчева

Гешев поиска имунитета на червения депутат проф. Георги Михайлов

Leave a Comment