27.01.2022
България

КПКОНПИ откри данни за корупция в МЗ при закупуването на тестове за учениците

КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители, предава NOVA.

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите. С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

Related posts

Румен Радев към ИТН: Вече доказахте себе си като част от промяната на България

Дани Тренчева

Кацаров препоръча на Денков присъствено обучение без праг на съгласие

Дани Тренчева

Разбиха престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната

Дани Тренчева

Медиците от Видин прекратяват гладната стачка

Дани Тренчева

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Какво ще се случва с използваните COVID тестове на учениците?

Дани Тренчева

Leave a Comment