17.04.2024
България

КПКОНПИ излезе с позиция след изказване на Кацаров за проверката на детските COVID тестове

КПКОНПИ излезе с позиция след изказване на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в национална медия относно проверката на проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици и неговите твърдения, че причината за тази проверка е „свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската“. Според Кацаров тестовете за учениците са повод да бъде уронен престижа и името му.

Проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“ е започнала след постъпил сигнал и медийни публикации, които съгласно закона също се приемат за такъв сигнал. На 4 януари 2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата. В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание. Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал.

Така е процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница. От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изправени на възложилия проверката прокурор, отбелязват от КПКОНПИ.

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове.

Източник: dariknews.bg

Снимка: БГНЕС

Related posts

14 мигранти са задържани в района на ГКПП „Олтоманци“

admin

Бизнесът: Възможен е рязък спад в икономиката заради недостатъчните компенсации за тока

Дани Тренчева

Специалист от АУБ – Благоевград предложен за министър

admin

16 милиона лева от бюджета са дадени за украинските бежанци у нас

admin

885 машини обработват републиканските пътища

Дани Тренчева

ПП нарече „спекулации“ разпространявания в някои медии списък на проектоправителство

Дани Тренчева

Leave a Comment