21.07.2024
България Политика

Костадинов към Радев: Не знам кой ви е заблудил, че ще бъдем опозиция, готови сме да управляваме

„Ние в крайна сметка, не знам кой ви е казал или заблудил – не сме казвали, че ще бъдем опозиция. Ние сме готови да управляваме, защото отговорността ни се повишава. Най-вече трябва да се говори за бюджет, ние сме много закъснели с него.“

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на консултациите с президента Румен Радев за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

„Що се отнася до останалите законопроекти, първите две формации са заявили законодателна програма, за която ние можем да съдим от изявленията им в медиите, но те нямат нищо разписано на хартия“, коментира още лидерът на „Възраждане“.

Той напомни, че в 48-то Народно събрание са внесли законопроект с механизъм за разследване на главния прокурор и той е бил приет на първо четене.

„Искам ди ви поздравя с високия изборен резултат, който е израз на доверието на българите към вашата партия. С всеки избор вашата подкрепа расте, но расте и вашата отговорност. Този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните Народни събрания, страната е изправена пред риск и множество предизвикателства. Вие вече многократно заявявахте, че ще бъдете опозиция в 49-то Народно събрание, но знаете добре, че опозицията също има важна роля в политическия процес. Ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаване на проблемите в страната“, каза от своя страна Румен Радев в началото на консултациите.

Най-важното е да не се подменя волята на българския избирател – говорим за референдума за запазване на българския лев, подчерта Костадин Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ отбеляза, че вероятно през месец май ще стане ясно дали ще бъде проведен референдум за еврото. По думите му обаче в момента се правят опити подобно допитване да не се състои.

„Искам да поздравя служебното правителство за временното ограничаване на безмитния внос на зърно“, посочи той и категорично заяви, че предоговаряне на ПВУ в частта за въглищните централи е приоритет.

„Преди да говорим за правителство трябва да говорим за приоритетите на България от гледна точка на българския национален интерес“, каза още Костадинов.

Той уточни, че приоритет за тях е запазване на националната ни валута, дистанция от конфликта в Украйна, предоговаряне на отношенията на страната ни с ЕС и политическа стабилност в страната, но не на всяка цена.

„Най-късният срок, в който може да се завърти парламентарната рулетка с мандатите, е горе-долу 6 седмици. Това съвпада с времето за приемане на държавния бюджет“, каза Костадинов след приключването на консултациите.

„Правителство, създадено между първите две партии, ще е абсолютно нестабилно. Както падна правителството на Кирил Петков, така ще падне и това“, добави Костадинов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Обсъдиха при президента кога ще заработи системата за спешна медицинска помощ по въздух

Дани Тренчева

Спецпрокуратурата разследва вицепремиера Асен Василев

admin

Ивайло Мирчев: Депутинизация е да осветлим финансирането на всяка партия, действаща като руско прокси в България

Трима загинаха при тежка катастрофа в Старозагорско

admin

Ива Митева и Любомир Каримански обявяват нова партия утре

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment