11.12.2023
България

Компенсации за родители, излезли в неплатен отпуск заради онлайн обучението на децата си

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина заради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ. Могат да я получават, само ако ползват неплатен отпуск, защото не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болничен, припомнят от Министерството на труда.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Конкретната й стойност се определя за всеки месец поотделно съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничения, които не могат да надхвърлят дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

В случай че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния й размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца –  487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца семействата с едно дете ще могат да получат 162,50 лв., а тези с две или повече деца – 243,75 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради COVID-19, е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до края на месеца, следващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение.

От въвеждането на помощта през септември 2020 г. до момента от нея са се възползвали 53 294 семейства. С актуализацията на държавния бюджет бяха осигурени допълнително 30 млн. лв. за изплащане на целеви помощи за родители на деца до 14 години, с което общият бюджет на мярката за 2021 г. беше увеличен на 103 млн. лв.

Related posts

Корнелия Нинова замеси бившия зам.-министър на ГЕРБ Александър Манолев в търговията с оръжия

admin

Почитаме Св. мчци Ермил и Стратоник

Дани Тренчева

ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8%

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 13 декември 2021

Дани Тренчева

Жив ли е Пепи Еврото?

admin

ВСС разглежда искането за отстраняване на Гешев

admin

Leave a Comment